Aportacions de la CUP Manlleu al ple de juliol

Resum d'algunes de les aportacions de la CUP Manlleu al Ple municipal del 18 de juliol de 2017:

1. Consell Municipal Infantil de Manlleu

Des de la CUP vàrem valorar molt positivament que el Ple aprovés el reglament del Consell Municipal Infantil i vàrem reflexionar sobre la necessitat d’aplicar el concepte “La ciutat dels infants” transversalment a totes les àrees de l’Ajuntament més enllà del propi Consell. Aquest concepte posa de manifest que si repensem l’espai públic, els barris i l’urbanisme comptant i pensant en les necessitats dels infants estarem dissenyant espais amables no només per als infants sinó per a totes les persones. Que aquesta perspectiva sigui aplicable passa també per reactivar les polítiques de jovent, pràcticament inexistents actualment, i apostar per l’àrea de jovent de l’Ajuntament de Manlleu que s’ha anat desmantellant progressivament els últims anys.

2. Cessió dels terrenys per a la construcció de l'Institut del Ter

El Ple va aprovar la cessió al Departament d’Ensenyament dels terrenys on s’ha de construir l’Institut del Ter. Tot i així, ara mateix encara no hi ha cap calendarització de quan es podrà construir aquest centre educatiu i des de la CUP vàrem defensar-ne la urgència.

Així mateix, vàrem recordar que l'any 2013, quan l'Ajuntament va avançar 303.000 euros per a adequar aquells terrenys, l'equip de govern es va comprometre a negociar amb el Departament per tal de poder-los recuperar. A dia d'avui una part important d'aquells diners encara no s'ha recuperat.

3. Expropiació del camí d'accés a la Devesa

L’equip de govern ha presentat l’inici d’un expedient expropiador per a dibuixar un nou camí que doni accés a la zona de servitud de la Devesa des del barri de Vistalegre. La CUP hi vàrem votar a favor ja que l’accés a aquest paratge és un dret de tots els manlleuencs i manlleuenques. L’actitud de la propietat ha vulnerat aquest dret, recentment instal·lant unes tanques, però des de fa molts anys modificant el relleu de la Devesa i realitzant-hi una activitat agrícola i ramadera agressiva. Les diferents administracions ho han permès al llarg dels anys i són part responsable de la desastrosa situació. Amb aquest nou plantejament esperem que s’iniciï un canvi d’actitud. L’expropiació és una de les possibles vies per donar pas, però aquesta per si sola no resol la problemàtica. És urgent i necessari la feina d’atermenament de la Devesa per part de l'Agència Catalana de l'Aigua i així blindar i obrir definitivament aquest espai a l’ús públic.

4. Requalificació al sector del Poquí per a la construcció d'un Mercadona

Al torn de precs i preguntes, la CUP Manlleu vàrem exposar la preocupació del nostre grup pel fet que l’equip de govern hagi recuperat el projecte de requalificació de 20.936 metres quadrats de sòl agrícola del Poquí per a la construcció d’un Mercadona. Vàrem exposar que aquest projecte contradiu el procés participatiu del POUM que va concloure que calia protegir el sòl agrícola i prioritzar el petit comerç de proximitat en detriment dels grans supermercats. A més aquest projecte comportarà que es comenci a construir la ronda nord-oest sense que aquesta estigui aprovada. Per aquests motius vàrem demanar a l’equip de govern que retiri definitivament la requalificació.

5. Referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre

També al torn de precs i preguntes, la CUP Manlleu vam recordar a l'equip de govern que el passat mes de desembre es va aprovar una moció de suport al referèndum d'autodeterminació de Catalunya presentada pel nostre grup municipal. Entre els diferents compromisos recollits a la moció, s'establia el ferm compromís de l'Ajuntament de Manlleu per tal de facilitar i fer tot el que sigui del seu abast perquè els manlleuencs i manlleuenques puguin decidir, a través del seu vot, quin ha de ser el futur polític del país.

Aprofitant que ja tenim data i pregunta per la celebració del referèndum, vam voler preguntar a l'Alcalde quins passos s'estan fent per tal de portar a terme l'execució del referèndum a Manlleu -si garanteix les urnes a la nostra ciutat, a quins col·legis electorals es podrà votar, etc-. En aquest sentit, l'Alcalde Àlex Garrido es va limitar a dir que s'estava mantenint converses amb la Generalitat, sense arribar a concretar res més enllà.