Opinió | Per saber on anem cal saber d'on venim

Per saber on anem cal saber d'on venim

Si ets capaç de llegir aquest article és perquè en algun moment de la teva vida has estat escolaritzat; saps llegir i segurament també escriure. Encara que això pugui semblar obvi, a Manlleu convivim amb un percentatge força rellevant d'habitants que no han gaudit d'aquest dret. L'ensenyament és bàsic per poder-nos desenvolupar com a persones, per viure en societat i també és una eina essencial per a l'ascensor social.

Manlleu és ciutat de desigualtats, segurament sempre ho ha estat. Venim d'un passat industrial, som filles de les dones treballadores de les fàbriques, on el dret a l'educació quedava resguardat a un sector de la població. Però durant anys s'ha gaudit de la possibilitat d'ascensor generacional gràcies a una sèrie de polítiques encaminades cap a aquest objectiu (tot i que insuficients). 

Sembla ser que a aquest equip de govern no li preocupa massa tot plegat i de fet, sembla que busquin fer més gran l'escletxa social. Des que van prendre possessió veiem com les retallades sempre afecten a la gent treballadora i especialment a les persones més vulnerables. I les afectacions en el camp de l'ensenyament són a tots nivells. Des de la retallades a la tarifació social de les escoles bressol, fins al desmembrament de l'escola d'adults passant per la disminució a les aportacions als centres d'educació primària i secundària del municipi. L'educació sembla que els interessa poc (per no dir gens).

En relació a l'escola d'adults, el regidor d’educació en declaracions a El 9 Nou el passat 25 de maig, intentava justificar el desmantellament dient que “una cosa és el continent i l’altra, el contingut” i que es comprometien amb la filosofia de fons, “la visió d’unitat i el sentiment de pertinença”... Però cap de les accions realitzades van en aquesta línia. I els fets parlen per sí sols! Les 525 alumnes de l'escola d'adults (CFA), del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) i del Programa de Formalització i Inserció (PFI) que convivien compartint espai s’han quedat sense el local.

A la CUP ens preocupa que la reubicació del centre suposi una reducció de l’oferta formativa (perdent pel camí la tan necessària alfabetització) així com la pèrdua d’un important espai de socialització i de cohesió social. I és que una escola és una comunitat, un espai de trobada i d’intercanvi on es creen relacions i sinergies que esdevenen cabdals per a la bona salut de la societat. Com recull el Projecte Educatiu del Centre (consultable a la web), un dels objectius del CFA Martí i Pol és millorar la cohesió social. Com ho faran si JUNTS i els socialistes fragmenten l’escola?

Que en el primer any de legislatura s'opti per desmantellar l’escola d’adults és un senyal més que evident de la línia política esbiaixada d'aquest consistori on el més feble és qui més rep. Tan imprescindible és disposar dels prop de 60.000 euros que es destinaven anualment al lloguer i les factures de subministraments del local a la plaça de Llevant? No es pot retallar d'enlloc més que no sigui d'educació? 

A la CUP tenim clar que no tot es valora en termes econòmics, i que una escola no ha de generar un benefici en euros sinó en uns altres termes. 

Tot plegat, sorprèn també perquè fa cosa de mig any aquest mateix equip de govern va votar a favor d'una moció presentada per la CUP on es demanava d'adhesió a la ILP per a la proposició de llei de garanties de finançament del sistema educatiu català per un mínim del 6% del PIB per a l'educació. Tot plegat una mica contradictori.

Per saber on anem cal saber d'on venim. Si no prioritzem bé acabarem tornant a deixar a les mans de pocs el futur de molts. I està clar que aquest no és el Manlleu que volem per les nostres filles.

Que poc els costa tancar els serveis públics i la nostra escola d’adults només n’és un exemple més. Aquesta situació i d’altres, com ara: el desmantellament de l’habitatge d’emergència, la renúncia a pisos socials i de lloguer assequible, retallades a la tarifació social de les escoles bressol, retallades a les subvencions per entitats, el tancament de la piscina d’estiu... ens ha portat a emprendre la campanya Manlleu Desactiva, per denunciar que el nou govern, amb totes aquestes renúncies i retallades està desactivant Manlleu.  

Montse Rabionet
Assemblea de la CUP Manlleu