Documents

El passat 28 d'octubre el ple ordinari de l’Ajuntament de Manlleu, amb l'únic vot favorable de l'equip de govern, va aprovar el pressupost municipal per a l'exercici 2025.

Des de la CUP Manlleu, convençudament, vam fer un vot en contra que ens agradaria explicar.

En primer lloc, el pressupost, que ha de servir per a gestionar la ciutat durant un any, ha estat elaborat sense cap mena de debat, col·laboració i treball conjunt amb l'oposició. A això, cal afegir la nul·la transparència de l'equip de govern en relació amb les accions, propostes i intencions de govern. Estem quasi a tocar de l'equador de la legislatura i encara és hora que els que manen expliquin, clarament i explícitament, al ple i a la ciutadania, què volen fer. Sovint, si no saps explicar que faràs, és perquè no saps que faràs. Curiós, venint d'unes forces polítiques que durant la passada campanya no es van cansar de prometre.

En segon lloc, tot i l'estat de les arques municipals, que certament no gaudeixen d'una salut de ferro, la distribució dels pocs més de 24 milions d'euros que el govern té per gastar, està molt lluny del nostre projecte polític que, recordem, està basat a garantir drets i fer més fàcil la vida a "tota" la ciutadania. També tota  aquella que per alguna o altra raó està en situació de vulnerabilitat. Habitatge, convivència, comunitat, salut, participació, cultura, educació,  infància, joventut i gent gran són, per a nosaltres, eixos programàtics bàsics que caldria prioritzar a la ciutat. I, malauradament, el pressupost presentat, no només no ho fa sinó que, de forma subtil i perversa, ho redueix, en força casos, a la mínima expressió. Sota la fal·làcia de la reactivació econòmica ens trobem amb un pressupost on el que és bàsic per a garantir les condicions materials de vida mínimes per a molta gent queda, fortament, retallat quant no, directament, suprimit.

I és en aquest punt, quan no podem deixar de denunciar, al nostre entendre, la irresponsable política de l'equip de govern que pretén reactivar econòmicament la població deixant de banda, justament, el seu bé més preuat, les persones. I ja se sap, quan allò que menys t'importa són les persones, no costa gaire imaginar cap a on t'estàs enfocant. I és que malgrat que l'equip de govern encara no ens hagi dit quin projecte de ciutat farà, el que està clar és que segur que sabem a qui no deixarà tirat, a aquells a qui la política pública, destinada a reduir desigualtats, menys falta els fa. I aquesta, és una qüestió que ni podem ni volem acceptar.

Toni Rubia, regidor de la CUP Manlleu

Un any més, la plaça Fra Bernadí ha acollit una nova edició de la Fira del Porc i Cervesa. La festa, amb anys d'història i fortament arrelada al poble, novament ha permès a la ciutadania donar la benvinguda a la tardor. Enguany, però, la celebració ha quedat esquinçada i retallada. Dels habituals quasi tres dies d'actes s'ha passat a poc més d'un. El motiu: la, ja consolidada, política d'ajustos econòmics selectius que l'equip de govern de Junts i PSC està portant a terme amb tot allò que té a veure amb benestar i persones.

No cal dir que, en aquest aspecte, la discrepància del nostre grup polític respecte al camí iniciat per l'equip de govern és màxima. I Així els hi hem fet saber tot aportant propostes i alternatives (algunes ignorades, d'altres, senzillament no escoltades).

Això és perquè estem davant d'un equip de govern que, utilitzant com a excusa la situació econòmica de l'Ajuntament, està aprofitant totes les oportunitats possibles per a desplegar la seva agenda liberal i capitalista tot relegant a un segon terme (o directament anul·lant) tot allò que no li interessa.

I òbviament,des de la CUP Manlleu, no ens en podem estar de fer pública, de criticar i de denunciar la situació. El pressupost de l'Ajuntament, com no pot ser d'altra manera, ha de ser gestionat amb rigor, però no oblidem que cada euro que entra a les arques municipals és fruit del treball i l'esforç de totes les manlleuenques i, per tant, ha de ser invertit, sempre i en tots els casos, amb una clara voluntat de servei públic. Lluny d'això, l'equip de govern, seduït per la voràgine anti-social del sistema econòmic imperant, ha buidat, en molts aspectes, el sentit més bàsic i humà del que vol dir fer política municipal i, ha agafat la directa, sense direcció i amb dubtes de si hi ha algú al volant, cap a un horitzó on el que menys els importa, són les persones. Esperem que redrecin el rumb. Per Manlleu. Per la seva gent.

Toni Rubia

Veïnes, veïns, alegria, és Festa Major! Un any més, la Fes-te Jove, autoorganitzada, popular i diversa iniciarà els actes festius. El pregó, amb la Minerva i la Dolors, ens donarà el tret de sortida formal i institucional i la Festa del Serpent, de nou, ens farà vibrar del dinamisme i potencial associatiu i cultural manlleuenc. A més, enguany i per a acabar-ho com cal, els diables, tot celebrant els seus vint anys, ens sorprendran fent-nos saltar amb la presentació de la nova bèstia de foc.

Un programa d'actes per a totes les edats i divers que aquesta edició, més que mai, és possible, sobretot, gràcies a la feina, sempre necessària i desinteressada, del teixit social i cultural de la vila.

I sí, veïnes i veïns. Sortim al carrer, celebrem la festa i gaudim la vida. Però també denunciem l'acció política d'aquest equip de govern que en aquesta edició de la festa i posant d'excusa, altra vegada, la situació econòmica de les arques municipals, ha decidit retallar considerablement tant les activitats festives com la dotació econòmica. Lluny queda aquella promesa (buida!) de Junts quan al maig de 2023 prometia "4 grans festes a l'any a Manlleu". Perquè la festa, oi tant! serà gran, però sobretot per l'esforç comunitari de les moltes entitats i persones que gratuïtament cada any aporten el seu temps i treball perquè Manlleu durant l'agost esclati de disbauxa. 

I no ens podem estar de dir, com a organització política que pensa, creu i treballa per a la millora de la comunitat, que quan més calia apostar per la cultura popular és quan més clar s'ha vist que per a l'equip de govern no és una prioritat. Els fets, parlen. 

Tanmateix, no ens resignem, perquè el nostre, poble viu i divers, igual que els darrers anys, de forma popular i festiva, tornarà a xalar. Perquè veïnes i veïns, malgrat tot, alegria, que és Festa Major. 

Toni Rubia
CUP Manlleu

Per saber on anem cal saber d'on venim

Si ets capaç de llegir aquest article és perquè en algun moment de la teva vida has estat escolaritzat; saps llegir i segurament també escriure. Encara que això pugui semblar obvi, a Manlleu convivim amb un percentatge força rellevant d'habitants que no han gaudit d'aquest dret. L'ensenyament és bàsic per poder-nos desenvolupar com a persones, per viure en societat i també és una eina essencial per a l'ascensor social.

Manlleu és ciutat de desigualtats, segurament sempre ho ha estat. Venim d'un passat industrial, som filles de les dones treballadores de les fàbriques, on el dret a l'educació quedava resguardat a un sector de la població. Però durant anys s'ha gaudit de la possibilitat d'ascensor generacional gràcies a una sèrie de polítiques encaminades cap a aquest objectiu (tot i que insuficients). 

Sembla ser que a aquest equip de govern no li preocupa massa tot plegat i de fet, sembla que busquin fer més gran l'escletxa social. Des que van prendre possessió veiem com les retallades sempre afecten a la gent treballadora i especialment a les persones més vulnerables. I les afectacions en el camp de l'ensenyament són a tots nivells. Des de la retallades a la tarifació social de les escoles bressol, fins al desmembrament de l'escola d'adults passant per la disminució a les aportacions als centres d'educació primària i secundària del municipi. L'educació sembla que els interessa poc (per no dir gens).

En relació a l'escola d'adults, el regidor d’educació en declaracions a El 9 Nou el passat 25 de maig, intentava justificar el desmantellament dient que “una cosa és el continent i l’altra, el contingut” i que es comprometien amb la filosofia de fons, “la visió d’unitat i el sentiment de pertinença”... Però cap de les accions realitzades van en aquesta línia. I els fets parlen per sí sols! Les 525 alumnes de l'escola d'adults (CFA), del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) i del Programa de Formalització i Inserció (PFI) que convivien compartint espai s’han quedat sense el local.

A la CUP ens preocupa que la reubicació del centre suposi una reducció de l’oferta formativa (perdent pel camí la tan necessària alfabetització) així com la pèrdua d’un important espai de socialització i de cohesió social. I és que una escola és una comunitat, un espai de trobada i d’intercanvi on es creen relacions i sinergies que esdevenen cabdals per a la bona salut de la societat. Com recull el Projecte Educatiu del Centre (consultable a la web), un dels objectius del CFA Martí i Pol és millorar la cohesió social. Com ho faran si JUNTS i els socialistes fragmenten l’escola?

Que en el primer any de legislatura s'opti per desmantellar l’escola d’adults és un senyal més que evident de la línia política esbiaixada d'aquest consistori on el més feble és qui més rep. Tan imprescindible és disposar dels prop de 60.000 euros que es destinaven anualment al lloguer i les factures de subministraments del local a la plaça de Llevant? No es pot retallar d'enlloc més que no sigui d'educació? 

A la CUP tenim clar que no tot es valora en termes econòmics, i que una escola no ha de generar un benefici en euros sinó en uns altres termes. 

Tot plegat, sorprèn també perquè fa cosa de mig any aquest mateix equip de govern va votar a favor d'una moció presentada per la CUP on es demanava d'adhesió a la ILP per a la proposició de llei de garanties de finançament del sistema educatiu català per un mínim del 6% del PIB per a l'educació. Tot plegat una mica contradictori.

Per saber on anem cal saber d'on venim. Si no prioritzem bé acabarem tornant a deixar a les mans de pocs el futur de molts. I està clar que aquest no és el Manlleu que volem per les nostres filles.

Que poc els costa tancar els serveis públics i la nostra escola d’adults només n’és un exemple més. Aquesta situació i d’altres, com ara: el desmantellament de l’habitatge d’emergència, la renúncia a pisos socials i de lloguer assequible, retallades a la tarifació social de les escoles bressol, retallades a les subvencions per entitats, el tancament de la piscina d’estiu... ens ha portat a emprendre la campanya Manlleu Desactiva, per denunciar que el nou govern, amb totes aquestes renúncies i retallades està desactivant Manlleu.  

Montse Rabionet
Assemblea de la CUP Manlleu

Moció de la CUP Manlleu en defensa de la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i el català

La llengua catalana és l’eix vertebrador dels Països Catalans: uneix els parlants de diferents territoris, tota una comunitat lingüística. Va ser un instrument d’atac i motiu de repressió per a qui la parlava durant el franquisme i altres períodes històrics, però va sobreviure gràcies a la resistència, la desobediència i la voluntat dels parlants per mantenir-la.

Avui, però, es troba en una situació de retrocés preocupant, tal com apunten diferents estudis, com ara el recent informe anual de la Plataforma per la Llengua. El 95% dels habitants de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears diuen que parlen bé el castellà, i tan sols el 65,1%, que parlen bé el català.

Un dels fenòmens que expliquen aquest retrocés és que les persones catalanoparlants canvien de llengua de forma habitual quan algú els parla en castellà; 8 de cada 10, segons aquest informe. Aquestes persones que canvien de llengua ho justifiquen per un suposat respecte, bona educació o perquè pensen que no els entendran. Ni parlar català als Països Catalans es pot considerar de mala educació o una falta de respecte, ni és cert que no ens entendran, tal com demostren les estadístiques (segons les diverses enquestes d’usos lingüístics, més d’un 90% de la població entén el català a tots els territoris de parla catalana).

No ens equivoquem: no és de mala educació parlar la nostra llengua, és de mala educació demanar als altres que no parlin la seva. I això vol dir, per exemple, no canviar de llengua per l’aparença de l’interlocutor (vestuari, color de pell, etc.) ni per cap altre motiu. Per començar, és una conducta classista i racista donar per fet que una persona no sap català. I, més enllà d’això, parlar-li d’entrada en llengua no catalana és excloure-la de la comunitat on viu, sigui des de fa dos dies, dos anys o dues dècades. Parlar a algú en llengua no catalana des de bon començament és considerar-lo estranger, aliè a la comunitat.

A més a més, cal afegir-hi, també, la presència baixíssima del català en els mitjans de comunicació, el cinema, les plataformes de vídeo o les xarxes socials en general. Tot plegat, fa que tinguem una tendència molt preocupant, perquè l’ús social de la llengua ha anat retrocedint entre infants i adolescents, que veuen el català com una llengua acadèmica, allunyada del món del lleure i de les relacions personals. Aquesta situació posa en perill seriós la supervivència de la llengua.

La immersió lingüística ha demostrat que pot ser un model de cohesió social eficaç, i ha aconseguit amb cert èxit establir el català com a llengua vehicular a les escoles, apresa per tot l’alumnat de tots els orígens. D’aquesta manera, la llengua ha actuat com a element cohesionador i anivellador social, en la mesura que ha contribuït a reduir les diferències de l’alumnat per raó de classe i origen. I és per aquest èxit, allà on és el model imperant, i per la funció social de la llengua, que la immersió lingüística és només una realitat en una part de la nació i un motiu d’atac constant.

Ara bé, les dades ens demostren que la immersió lingüística avui no s’està duent a terme en tots els entorns educatius, amb la connivència de qui governem les administracions públiques. Lluny de treballar per implementar aquest model arreu dels territoris de parla catalana, estem permetent ingerències a un model que considerem d’èxit i que representa un model de país cohesionador i menys discriminador.

Als Països Catalans, amb una població que supera els 13,5 milions de persones, s’hi parlen més de 300 llengües. D’entre totes aquestes llengües, només dues gaudeixen de la potència i la força d’un estat al darrere: el castellà i el francès. Mentrestant, el català, la llengua pròpia, veu perillar la seva situació per culpa dels poders polítics, econòmics i mediàtics. No volem menysprear cap llengua, volem conviure amb totes, però no volem perdre la nostra. La solidaritat es demostra amb l’actitud de no obstaculitzar l’ús de cap llengua que estigui en procés de recessió, ja que la convivència entre idiomes matisa i enriqueix la percepció del món.

Deia l’alcoiana Isabel-Clara Simó que “a nosaltres, ningú no ens salvarà la llengua, excepte nosaltres mateixos”. I és feina nostra que aquest nosaltres inclogui tot el poble, tingui l’origen que tingui. Necessitem el compromís, la voluntat i l’acció de tothom perquè el català sigui la llengua d’ús dels nostres infants i adolescents. L’actual situació del català ens preocupa i, especialment, l’ús social de la llengua entre adolescents i joves. Des d’una perspectiva de justícia, de drets lingüístics, ens pertoca defensar la llengua catalana també des de l’àmbit municipal.

Per aquests motius, el grup municipal de la CUP Manlleu proposa al Ple municipal l’adopció dels següents acords:

PRIMER. Promoure, de forma conjunta amb les entitats per la llengua, un pacte municipal per a l’ús del català: “A Manlleu, en català”, en el qual s’impliquin persones, comerços i entitats dels àmbits cultural, social, educatiu, econòmic, etc., signant el manifest conjunt i impulsant accions per a la promoció de la llengua.

SEGON. Promoure l’adhesió de la ciutadania i les entitats a la campanya “Tots som referents lingüístics. No t’excusis”, (https://www.notexcusis.cat/) impulsada pels principals sindicats d’ensenyament i d’estudiants així com la Plataforma per la Llengua. Fer arribar la campanya als centres educatius del municipi i a totes les entitats que treballin amb joves, adolescents (esportives, de lleure, etc.), adults i gent gran i demanar-ne l’adhesió. Amb aquesta adhesió volem renovar i enfortir el compromís del consistori amb el català, com a eina de cohesió i garantia d’igualtat d’oportunitats.

TERCER. Mantenir, difondre i, si s’escau, ampliar l’accés a tota la ciutadania, sobretot a joves i adults amb una llengua materna diferent, als cursos gratuïts de català que l’administració organitza conjuntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.

QUART. Promoure, incentivar i facilitar conjuntament amb les entitats esmentades anteriorment o d’altres, el projecte de parelles lingüístiques ja en funcionament al municipi i amb resultats positius. A més, promoure i difondre entre la ciutadania, els comerços i les entitats tots aquells projectes vigents o de nova creació que tinguin com a objectiu el coneixement i ús social de la llengua catalana.

CINQUÈ. Assegurar l'aplicació del Reglament d’ús de la llengua catalana vigent a  l’Ajuntament de Manlleu i vetllar perquè sigui conegut per tot el consistori i totes les empreses que treballen fent un servei públic, ja que s’hi regula l’ús del català. El reglament estableix que el català ha de ser la llengua a utilitzar en comunicacions, documentació, retolació, etc., així com la llengua utilitzada en actes públics pels càrrecs de l’administració municipal, i se n’ha d’acreditar el coneixement en el cas de les convocatòries de llocs de treball.

SISÈ. Vetllar conjuntament amb la comunitat educativa del municipi la generació de plans educatius locals que promoguin l’ús social del català com llengua comuna i compartida, en col·laboració amb la xarxa social del territori.

SETÈ. Rebutjar qualsevol atac al model d’immersió lingüística i acompanyar la defensa de l’escola en català com a eina clau per a la cohesió social i la igualtat d’oportunitats i transmetre aquest suport als centres educatius del municipi.

VUITÈ. Establir programes que ofereixin oportunitats d'escola, educació i formació adients per a les persones amb llengua materna diferent del català, amb l'objectiu de promoure el desenvolupament integral de les persones migrades a Manlleu i a Osona.

NOVÈ. Aplicar, en la contractació d’espectacles de totes les arts escèniques, el reglament vigent a l’Ajuntament de Manlleu que estableix que aquesta sigui en català i, entre altres qüestions, respecti la paritat de gènere.

DESÈ. Instar a l’Ajuntament de Manlleu a fer present la llengua catalana en tots els àmbits de l’esfera pública.

Manlleu, juliol 2024
Països Catalans

Pàgines