Aportacions de la CUP al ple d'octubre
Resum d'algunes de les aportacions de la CUP Manlleu al ple municipal del dimarts 23 d'octubre.
1. Ordenances fiscals municipals pel 2019
Un dels punts destacats d'aquest ple va ser el debat del conjunt d'ordenances fiscals per a l'any 2019. Normalment les ordenances fiscals van lligades a un pressupost municipal, però l'anomalia d'aquesta aprovació és que l'equip de govern no té la intenció d'aprovar un pressupost municipal per a l'any 2019 sinó que prorrogarà l'anterior.
La modificació més important d'aquestes ordenances va ser la rebaixa d'1% a l'IBI general. La CUP ens vam abstenir, per tal de no obstaculitzar l'aprovació d'aquesta rebaixa, però vàrem ser molt crítics amb el fet que l'equip de govern s'hagi negat, un any més, a aprofundir en la progressivitat fiscal, és a dir, a fer que la immensa majoria de la població de Manlleu pagui un tipus més baix que l'actual, tot compensant-ho mitjançant un tipus més alt als grans centres comercials, indústries, oficines i entitats bancàries de Manlleu.
També vàrem exposar el nostre malestar per l'incompliment de l'acord a què havíem arribat amb l'equip de govern a principi de mandat, d'aplicar subvencions de l'IBI sobre habitatges a les famílies en situació d'exclusió social, mesura que no s'ha tirat endavant.
2. Endeutament
Una altra de les propostes que l'equip de govern va portar al ple municipal va ser la modificació de l'actual pressupost per tal de poder contractar un crèdit per valor d'un milió d'euros. Els principals objectius del nou endeutament, segons el govern encapçalat per ERC, són els d'acabar les obres de la nova comissaria de la Policia Local i crear una nova partida de 150.000 euros per adquirir pisos en qualitat d'habitatge social que actualment es troben en desús.
Des de la CUP vam posar en dubte aquesta manera d'obtenir finançament per part de l'equip de govern, recordant que estem a les acaballes del mandat, sense pressupost municipal pel 2019, i després de quatre anys en els que la política econòmica del govern ha estat caracteritzada per l'austeritat i la poca despesa social. En definitiva, creiem que demanar un crèdit d'aquesta magnitud a vuit mesos d'unes eleccions municipals forma part d'una cultura política que la CUP ni compartim ni podem avalar, i respon més aviat a criteris electoralistes d'ERC que no pas a les necessitats de Manlleu. Per aquests motius, el nostre vot va ser negatiu a les modificacions proposades, a excepció dels 150.000 euros que han d'anar destinats a la compra d'habitatge social. En aquest cas, el nostre vot va ser una abstenció per tal d'assegurar l'aprovació de la proposta, ja que malgrat no compartir les formes del govern, és innegable que cal una resposta urgent a la crisi habitacional que viu Manlleu des de fa ja masses anys.
3. S'aprova el pla d'igualtat de la ciutadania de Manlleu
Creiem que és un pla del tot necessari per aplicar al llarg d’aquests propers quatre anys. És una eina transversal que implica a totes les àrees municipals i només amb voluntat política podrà posar-se a la pràctica.
Els objectius del pla són compromís polític, treball transversal, formació als tècnics, reforç de la tècnica d’igualtat i el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i potenciar la participació ciutadana. Creiem que tots els punts són bàsics per poder desenvolupar aquest pla, i si algun d’aquests pilars no s'executa, tindrem mancances en la seva efectivitat.
Malgrat la seva important aplicació, veiem que en el pla anterior no hi ha hagut voluntat per executar tot el que estava previst. Per exemple, el pla conclou que no s'ha dut a terme cap de les accions previstes per incloure la perspectiva de gènere en el disseny de la ciutat. Una oportunitat perduda ara que estem en ple procés d'elaboració del POUM de Manlleu.
4. Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
En el torn de preguntes des de la CUP vam sol·licitar la documentació referent a “l’imminent” aprovació inicial del POUM. Aquesta sol·licitud ja la vàrem fer a l’anterior ple i se’ns va dir que en pocs dies la tindríem, però encara no s'ens ha facilitat res. A la vegada vam aprofitar per denunciar el tarannà de l’equip de govern en el que se’ns expliquen coses del POUM però sense l’acompanyament de la documentació oficial. Creiem que tot és fruit d’una gran improvisació.
Finalment, vam mostrar la nostra preocupació de com es reflectiran en la seva aprovació inicial les conclusions de l’informe del procés participatiu del POUM. Aquestes conclusions van ser presentades pel mateix equip de govern. En resum parlaven de protegir el sòl agrícola i regular les activitats amb afectacions importants sobre el medi ambient, de potenciar espais d’interès natural, d’apostar pel petit comerç i limitar els nous grans centres comercials, de prioritzar el creixement urbà en espais amb sòl pendent de desenvolupar i en habitatges o locals buits i rehabilitats, i d'apostar per un model de mobilitat més sostenible.