Article d'opinió: L'escombriaire a la porta
A la CUP ens agrada trobar-nos a l’escombriaire a la porta, la gestió dels residus no pot ser una cosa allunyada de la gent. Les últimes dècades hem vist com la quantitat de plàstics , papers... creixia enormement. Actualment, per exemple, els nostres plàstics arriben als oceans i van a la deriva durant dècades formant illes flotants. la lògica consumista i capitalista genera barbaritats d’escombraries, però no ajuda a la seva bona gestió.
El porta a porta implica a la població per millorar la qualitat de cada fracció de brossa. És un sistema de recollida basat en la corresponsabilitat; de manera que la ciutadania participa activament i se sent part de la solució. Però només és un primer pas. Des dels municipis hem de fer canvis valents cap a la transformació de la societat. El reciclatge no pot ser una opció sinó una obligació per tal de protegir la salut. En el futur proper s’han d’implantar mesures que fomentin la reducció de residus amb l’objectiu estratègic del residu zero. Aquestes mesures es resumeixen en facilitar les 4 erres: la reducció, la reutilització, la reparació i el reciclatge.
L’administració està sensibilitzant la ciutadania, però no ho podem fer sols. També s’ha de fiscalitzar la producció i gestió d’envasos segons el criteri del residu zero. Des de la CUP demanem urgentment discutir una nova llei catalana de residu zero. Aquesta ha d’ampliar la responsabilitat cap als productors i distribuïdors d’envasos. Ells han de participar en els costos de la gestió i en la recerca de solucions preventives. Horrors com la «obsolescència programada» o els envasos no reciclables s’han de combatre.
Tot això només és possible des de una gestió totalment pública. Creiem que un servei prestat directament pel municipi permet un control directe capaç de connectar amb les necessitats de la ciutadania, garanteix un servei de proximitat, més econòmic i de millor qualitat. També garanteix les condicions laborals dels treballadors i treballadores. I a més, els beneficis que es generen reverteixen en la comunitat i no en una empresa privada.