La CUP Manlleu presenta al·legacions al pressupost municipal 2017
La CUP Manlleu ha presentat al·legacions al Pressupost 2017 de l’Ajuntament de Manlleu aprovat al Ple Municipal del passat 20 de desembre. Aquestes al·legacions es basen en una gran insuficiència d’ingressos en relació a les despeses pressupostades.
La CUP Manlleu ha presentat al·legacions al Pressupost 2017 de l’Ajuntament de Manlleu aprovat al Ple Municipal del passat 20 de desembre. Aquestes al·legacions es basen en una gran insuficiència d’ingressos en relació a les despeses pressupostades, ja que s’han inflat les previsions de recaptació d’alguns impostos per fer quadrar el pressupost (l’Impost del Valor dels Terrenys Urbans o plusvàlua augmenta un 44,14% la previsió, mentre que l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres ho fa en un 150%). De fet, existeix un informe d’intervenció fet per tècnics de l’Ajuntament que ja alerta d’aquest fet. Els anticapitalistes, a més, mostren de nou la seva preocupació pel fet que es fiï el nou pressupost a la construcció i a eventuals activitats especulatives a Manlleu.
Per donar resposta a la insuficiència d’ingressos, la CUP Manlleu proposa reduir un mínim de 130.857,75 euros la partida de retribucions de càrrecs electes, que s’ha vist significativament augmentada després del pacte signat entre ERC, MÉS, el PSC i la regidora no adscrita Marta Gallifa. Actualment aquesta partida està dotada amb 329.737 euros, i la proposta de la formació de l’Esquerra Independentista és reduir-la com a mínim als 198.879 euros.
Aquesta proposta es basa en aplicar el topall màxim de 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessinal al sou net de regidores i regidors, de manera que el sou brut anual de referència proposat per la CUP seria de 23.775,36 euros per cada regidor/a de l'Equip de Govern (2,8 vegades, aproximadament, el Salari Mínim Interprofessional actual, situat en 707,6 euros).
Així mateix, la formació anticapitalista aprofita per recordar que la seva proposta manté el nombre d’hores de dedicació que l’actual Equip de Govern es va fixar, fet que consideren qüestionable perquè “arran del pacte signat, diversos regidors/es van perdre regidories però van mantenir les hores de dedicació”, i apunten que “en cas que hi hagués voluntat política de corregir les hores de dedicació, la partida tindria una rebaixa més gran”.
Des de la CUP també proposen tenir en compte factors de ponderació que tinguin en compte la situació socio-econòmica i familiar de les diferents regidores i regidors a l’hora de calcular la seva assignació, beneficiant aquelles persones que tinguin persones al seu càrrec ascendents, descendents o amb situacions de dependència, que tinguin el nucli familiar amb tots els membres en situació d’atur o que formin part de famílies monoparentals.
Les retribucions per assistència a òrgans de l’Ajuntament, considerades excessives per la CUP, també són objecte de les modificacions que proposen, que tenen per objectiu reduir-les un 50%. Aquestes retribucions estan estipulades per l’assistència a la Junta de Govern local (actualment de 90 euros i que passaria a 45), a les Comissions Informatives (actualment de 90 euros i que passaria a 45) i al Ple Municipal (actualment de 225 euros i que passaria a 112,5). Aplicant aquestes modificacions, la partida per assistències passaria dels 41.500 euros actuals a 20.750. També es proposa una reducció del 50% a la subvenció que els grups municipals reben de l’Ajuntament, passant aquesta partida de 19.200 euros anuals a 9.600 euros.
Les al·legacions seran debatudes i sotmeses a votació al Ple Municipal del proper dimarts 24 de gener, ja que l'Equip de Govern ha decidit entrar per urgència aquest punt a l'ordre del dia.