Aprovació Provisional del POUM: continua faltant una planificació territorial que assenyali límits a lʼocupació de sòl i al consum de recursos
La planificació del POUM que s'ha portat, aquest novembre, al ple municipal de Manlleu a Aprovació Provisional, no mostra canvis rellevants respecte la segona proposta inicial. Per això les premisses de la CUP no han variat i el nostre vot ha sigut en contra.
Continua faltant una planificació territorial que assenyali límits a lʼocupació de sòl i al consum de recursos, una planificació que a més de considerar l’activitat econòmica, es fonamenti per sobre de tot en l’equilibri i conservació ambiental. Una planificació que orienti, canalitzi i posi les pautes per millorar la cohesió i la mixtura social així com lʼorganització social i econòmica del municipi, mantenint i incrementant el benestar assolit. EL POUM hauria de donar resposta a un model de ciutat compacte, divers i cohesionat. Ha de desafavorir la urbanització difusa ja que no respon a un model amb tradició a Manlleu ni a un model sostenible.
La planificació en habitatge només posa el focus a un tipus de demanda de poder adquisitiu alt, però obvia la resta i la proposta d’habitatge per a la classes mitjanes i amb menys poder adquisitiu és insuficient. En l’aspecte social continuem molt lluny del 15% de solidaritat urbana a què obliga la llei pel Dret a l’habitatge.
Ens agrada veure que l’àrea que es pretenia urbanitzar amb ciutat-jardí a la zona del Fugurull ha estat reduïda, però no és prou. Aquest espai hauria de continuar destinat a usos agraris.
Segueix faltant perspectiva de gènere en l’anàlisi i la planificació. De fet, seria bo que s’incorporés també un informe en aquest sentit que tingui especialment en compte l'ús de l'espai públic que en fan les dones i els infants. En relació a l’habitatge, la mobilitat, els equipaments i l’accés a l’activitat econòmica
En relació al parc agrari és important delimitar i protegir les zones agrícoles i un tipus d’agricultura i ramaderia que no sobreexplotin la terra. Manca un estudi edàfic que ens marqui, entre d'altres, la productivitat agrària del sòl de Manlleu per tal de poder fer una planificació pensada en protegir-lo. A les al·legacions que va presentar la CUP plantejàvem no permetre noves explotacions ramaderes intensives de porcí, ni ampliacions atès que és urgent l’aplicació de mesures encaminades a reduir la cabana porcina i a establir un control real de la gestió dels purins. No s’ha tingut en compte.
Com ja hem manifestat anteriorment, considerem innecessari el nou pont projectat perquè ja es disposa d’accessos per La Gleva i la Miranda i per tant no suposa nova destrossa d’espai agrícola de l’altra banda del riu. Els estudis de què es disposa expressen que no és una obra necessària.
D’altra banda, cal aprofitar tot lʼespai industrial ja construït, no ens podem permetre tenir naus de milers de metres quadrats en desús. Cal buscar l'eficiència i la rehabilitació d'edificis i espais. En aquest sentit creiem important premiar les activitats que ajudin a gestionar i recuperar els recursos i valors del municipi de manera eficient i sostenible. Aplicar el principi de precaució en la gestió i lʼús del territori com un estímul per a altres activitats menys agressives amb el territori i amb més valor afegit. Posar limitacions i prohibir certes activitats perjudicials, així com evitar els grans centres comercials i hipermercats del que Manlleu està sobresaturat i comporten la mort del petit comerç.
Finalment, i en relació al riu, el Ter, s’ha de continuar treballant perquè la gent visqui més “de cara al riu”. Calen més punts de contacte en la trama urbana, no només lʼEmbarcador (la font de la Teula, a la zona esportiva...). Camins segurs a la vora al riu, i no des de dalt d’un mur. Alhora la capital del Ter es mereix un futur parc fluvial a l'entorn de la Devesa i de la reobertura del seu braç d'aigua.