Debat sobre la independència a peu de carrer

Aquest passat dissabte 28 de setembre, la CUP Alt Ter va organitzar un acte que, sota el títol INDEPENDÈNCIA, COM HI ARRIBEM I PER QUÈ LA VOLEM, va dur a debat el procés independentista a la plaça Dalt Vila de Manlleu, amb la presència de prop de cent-cinquanta persones.

Els convidats van ser Jaume Asens, col·laborador del Procés Constituent, Ferran Civit, coordinador nacional de l’Assemblea Nacional Catalana i David Fernández, diputat de la CUP-AE al Parlament. L'objectiu era explicar els posicionaments polítics de la CUP i donar veu a dues organitzacions que han destacat per la seva important capacitat de mobilització popular.

A l'inici de l'acte la Laura Generó, militant de l'Assemblea Local de la CUP Manlleu, va explicar la implementació de la CUP a la comarca i la seva voluntat d'incidència en la política municipal. També va recordar que aquest mateix dissabte era el Dia internacional contra la despenalització de l'avortament. 

A la primera ronda d'intervencions les tres persones convidades van coincidir en assenyalar que la independència és una eina, no un objectiu, i que aquesta eina ha de servir per millorar les condicions de vida de la ciutadania. També van coincidir en remarcar que l'autèntic motor del procés és la gent que surt al carrer i manifesta la seva voluntat, i que és la classe política qui va al darrera de la ciutadania. 

En Jaume Asens va manifestar que el Procés Constituent és una teoria política que va tenir els seus orígens en la Revolució Francesa i que s'ha dut a la pràctica al llarg de la història en més d'una ocasió. En el cas català, en Jaume ens va explicar que encara estan treballant en la creació d'una estructura estable i que un dels seus objectius és vetllar perquè un nou estat català no s'oblidi de la defensa dels drets de les persones més pobres.

En Ferran Civit ens va recordar que l'objectiu de l'ANC és treballar per un estat nou que sigui diferent, més just i modern, del que ens toca patir en l'actualitat. Va recordar la Marxa de la Sal de Gandhi a la Índia i la Marxa sobre Washington de Martin Luther King com dos moviments que van provocar canvis importantíssims en les seves respectives societats. 

Finalment en David Fernández va vaticinar que d'aquí a poc temps el camí català cap a la independència serà estudiat a les universitats pel seu civisme, la mobilització de la gent i la seva positivitat en un moment de dura crisi. També va dir que construir un país millor no serà feina fàcil ni ràpida i que ens caldrà autoorganització, desobediència civil i construir alternatives.

Després de la primera roda d'intervencions hi va haver preguntes del públic. Cal destacar l'afirmació d'en Ferran que l'ANC té previstos tots els escenaris possibles i accions per cada un d'ells. Davant la possibilitat que el referèndum se celebrés el 14 de setembre de 2014, va insinuar que l'ANC el dia 11 no es quedaria a casa. En David va afirmar que la CUP ve d'una tradició que arrenca fa més de cinquanta anys en la lluita antifranquista i que representa la nova esquerra que ha superat les formes de fer de la vella esquerra. També va fer èmfasis en destacar que des de la CUP no creiem en la cultura del pacte, sinó en la cultura del conflicte, concretament, del conflicte entre drets i privilegis. Així, creu necessari un procés cap a la independència per canviar l'status quo actual i que serveixi per canviar-ho tot.

Al final de l'acte es va fer una crida a participar activament a la campanya en suport als docents en lluita de les Illes contra el TIL i també a l'acte 'L'Educació que volem' dissabte que ve a Manlleu en el marc de la campanya 'Independència per canviar-ho tot'.