La CUP Manlleu presentem una moció per a una gestió pública del servei d'aigua a Manlleu

Motius que justifiquen la presentació de la moció per una gestió pública del servei d'aigua a Manlleu en aquest ple de gener de 2024:

- El contracte que tenim amb l’empresa privada Agbar, aquest 2024 té una possibilitat de ser rescindit o de trencar-se, i per tant, d’avançar cap a un model de gestió municipalitzada. Ens sembla adient al primer ple de l’any poder posar sobre la taula aquest tema perquè d’aquesta manera es pugui fer la discussió necessària i la ciutadania pugui saber ja com anirà.

- La situació actual de sequera ens farà actuar i prendre mesures. Aquest sembla que serà un patró que vindrà els propers anys, i per tant, és interessant avançar cap a formes de gestionar l’aigua que ens permeti tenir més control i sobretot, evitar coses que ara són esgarrifoses com la quantitat de pèrdues. En aquest sentit, Osona és la comarca que més ajuda ha demanat a la Generalitat per poder reparar fuites de la seva xarxa de canonades. També una comarca on Agbar hi té un pes importantíssim.

- La necessitat de donar explicacions a la ciutadania. L’equip de govern té la responsabilitat de donar explicacions a la ciutadania de les seves decisions, en temes tan importants com el de l’aigua.

PRECS I PREGUNTES:

- Estació tren

El tren és una infraestructura que ha d’esdevenir clau en el nostre municipi. Recordem que aviat s’implementarà la zona de baixes emissions i que tenim una problemàtica ambiental importantíssima amb l’aire, per tant, el ferrocarril esdevé una alternativa important de mobilitat per la ciutadania. Ara mateix l’estat de la infraestructura no convida a anar-hi. El seu estat és lamentable. L’edifici no té lavabo, la màquina està apedaçada literalment, si no tens targeta amb contactless no pots pagar, la senyalètica és poc entenedrora, tot això acaba generant malestar a les persones. A més, cal sumar-hi la gran quantitat de brutícia que hi ha a tot l'entorn de l'estació. Creiem que cal posar totes les eines necessàries per solucionar aquesta situació.

- Qualitat de l'aire a Manlleu

La qualitat de l'aire a la Plana de Vic, i concretament a Manlleu, no és bona. Des del 2012 s'han registrat episodis de superació dels límits saludables d'ozó, benzo(a)pirè i micro partícules, perjudicant la salut de la població i sobretot als més vulnerables en salut respiratòria.

Solucionar aquesta contaminació no es pot fer només a nivell municipal. El Consell Comarcal ja va aprovar un Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire el juny de 2020, i te una Consellera responsable d’aquest pla. Sembla que els acords i les actuacions fetes en aquest anys no han millorat la qualitat. Els nivells de contaminació estan augmentant.

Creiem que és molt important tenir localitzats els orígens de les diferents emissions i les concentracions de contaminants que més ens afecten, per poder actuar més concretament.

- Subvencions entitats

El canvi de subvencions de les entitats a concurrència competitiva està creant malestar i inquietud a diverses entitats de Manlleu, ja que a hores d’ara moltes d’elles desconeixen els recursos de què podran disposar, sota quins criteris i en quins terminis els rebran. Això té un impacte evident al funcionament ordinari de les diferents entitats, així com en la programació de les activitats que organitzen, entre d’altres.

No ens podem permetre que aquest assumpte es converteixi en una trava que tingui com a conseqüència la disminució de l’agenda sociocultural del municipi, clau per la cohesió social. Com està la situació i quin acompanyament s’està fent a les entitats en aquest sentit?

Considerem important que l’intercanvi d’informació entre el consistori i les entitats sigui fluid, així com que la situació es desencalli com més aviat millor. Creiem que l’Ajuntament ha d’estar al servei del teixit associatiu del poble, posant totes les facilitats possibles al conjunt d’organitzacions, associacions i col·lectius que treballen per un Manlleu viu i participatiu.