Palestina de primera mà
Aquest dijous 4 de juliol a la tarda al Casal Popular Boira Baixa, va tenir lloc una xerrada organitzada per la CUP Manlleu, que sota el títol “La lluita de les dones i l'ocupació a Palestina” va reunir com a oradores la Sabah Al Qarra, directora de la ONG Al Mostaqbal, de Gaza, el Mohammad Rujailah, periodista palestí, i la Laura Arau, activista catalana, membre de l'organització Rumbo a Gaza.
La Sabah va fer un breu repàs dels orígens del conflicte que es viu a Palestina, prenent com a punt d'inici la creació de l'estat d'Israel l'any 1948 i arribant a l'actualitat. Aleshores va descriure la realitat de la vida quotidiana a Gaza, on segons l'ONU el 80% de la població viu sota el llindar de la pobresa. La ONG que ella dirigeix, Al Mostaqbal, es dedica a l'empoderament de les dones, i ho fa en un context marcat per la gran quantitat d'homes empresonats com a conseqüència del conflicte. Com a exemple va explicar que els productes elaborats en els tallers d'artesania que promouen no tenen sortida comercial, pel fet que les fronteres estan bloquejades als productes palestins.
Seguidament el Mohammad va parlar del bloqueig polític de l'estat d'Israel a qualsevol solució pactada del conflicte. Va fer una crida a la comunitat internacional per evitar l'agressió passiva, un concepte que va definir com l'acceptació que la situació d'aquella zona és la seva normalitat, i a partir d'aquí mantenir relacions de tot tipus amb l'estat israelià. Per acabar va parlar de la gran quantitat de problemes psíquics que viu la població de les zones ocupades, ja que el dia a dia de les seves vides està farcit de violència física i d'humiliacions morals.
En aquest moment de la xerrada es va connectar amb la Gal·la, una activista catalana, que actualment es troba a la Franja de Gaza. Va parlar del sentiment d'asfíxia que s'hi viu, pel fet que és un territori totalment tancat, talment com si es tractés d'una illa, amb l'agravant de la gran densitat de població. Va recordar que malgrat la distància, els Països Catalans i Palestina formen part de la Mediterrània, i que hi ha molts aspectes de la vida de cada dia que ho fan present.
Per acabar l'acte va parlar la Laura Arau. Va informar que la propera acció de “Rumbo a Gaza” no serà fer arribar un vaixell, aquest cop serà just el contrari, fer sortir un vaixell carregat de productes per a ser exportats. Acte seguit ens va parlar de la situació judicial del fets del Mavi Marmara, el vaixell que el 31 de maig de 2010 va ser atacat per l'exèrcit israelià en aigües internacionals, fet que va acabar amb la mort de 9 persones. Hi ha tres processos oberts. A Turquia, a l'Audiència Nacional espanyola i al TPI de La Hàia, donat que el vaixell navegava sota bandera de les Illes Comores, i aquest estat ha presentat la demanda.
L'acte es va acabar amb un breu torn de preguntes del públic, una trentena de persones.
Aquest divendres 5 de juliol l'exèrcit egipci ha donat l'ordre de tancar el pas fronterer de Rafah fins a nou avís, degut a que ahir a la nit hi va haver enfrontaments entre certs grups militars i una estació de polícia egípcia.
La palestina Sabah Al Qarra, té el vol previst de tornada pel dimecres i tot indica que haurà d'esperar a Barcelona fins que Egipte torni a obrir la frontera amb Rafah, i així poder entrar a la Franja de Gaza.