Opinió | Una altra oportunitat perduda

Des de la CUP Manlleu volem mostrar la nostra preocupació per la mala interpretació que va fer el consistori de la llei que regula les subvencions ACOL’s i que va comportar que quatre ciutadans/es de Manlleu no poguessin regularitzar la seva situació.

Les subvencions de la línia ACOL del Programa Treball i Formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) van destinades a pal·liar els requisits que cal complir de la llei d’Estrangeria per tal d’ajudar a les persones immigrades en situació administrativa irregular, ja que és un dels col·lectius més desprotegits i, per tant, amb més risc d’exclusió social.

Les subvencions consten de dues accions subvencionables: les de contractació laboral per contractes de treball a jornada completa durant 12 mesos i l’actuació d’acompanyament i suport a les persones contractades. Els objectius són facilitar l’adaptació i la formació en funció del lloc de treball i fer un acompanyament en l'adquisició de competències tècniques, bàsiques i transversals.

Les administracions locals i les entitats sense ànim de lucre es poden presentar a les subvencions i des del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) es dona suport per tal de guiar en el procediment a seguir durant les fases de gestió, execució i justificació de les accions. A més, el SOC té elaborada una guia per poder fer consultes sobre els diferents passos del procés. 

L’Ajuntament de Manlleu amb l’equip de Govern anterior format per ERC i Junts van decidir optar a aquestes subvencions un cop publicades pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 30 de desembre del 2022, per la qual s'obre la convocatòria anticipada per a l’any 2023 en relació amb les actuacions de la línia ACOL. Posteriorment, el 7 de febrer del 2023 la Junta de Govern Local va aprovar-ne la sol·licitud. 

Així comença un treball dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Manlleu i les entitats que acompanyen a les candidates per fer un procés de selecció de les persones que compleixen els requisits per optar a la subvenció. S’inicia doncs la tramitació de la subvenció i s’especifiquen els perfils necessaris per cobrir els llocs de treball, comunicant el nom i cognoms de les persones seleccionades. D’aquesta manera, les candidates poden obtenir l’autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals d’arrelament social i poden subscriure un contracte de treball, contribuint així a la seva inserció sociolaboral. És doncs, una oportunitat excepcional que permet a persones molt vulnerables regularitzar la seva situació administrativa. 

El 19 de maig de 2023 es va publicar al Tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, la resolució de l’atorgament provisional a l’Ajuntament de Manlleu. I el 30 de maig la Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Manlleu va acceptar la subvenció de 139.035,12€. En la mateixa sessió, també es va resoldre que en cas que en la resolució definitiva d’atorgament no hi hagués cap canvi respecte a la provisional, es consideraria acceptada.

Finalment, el 21 de juliol, es va publicar al Tauler electrònic de la Generalitat de Catalunya la Resolució de les subvencions on hi constava que l’Ajuntament de Manlleu tenia aprovades 4 contractacions nominatives. 

El procediment va avançar amb el vist-i-plau del nou equip govern format per Junts i PSC, fins que el 21 de novembre la coordinadora de l’Àrea de Promoció Personal i Social, Salut Pública i Consum va emetre un informe on proposava la contractació del personal en el marc del Programa Treball i Formació, Línia ACOL.

Tot va avançar correctament i el 27 d’octubre, l’Oficina d’Estrangeria de la Subdelegació del Govern a Barcelona va atorgar la concessió d’Autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals als candidats, tenint un mes per formalitzar la contractació, cosa que no es produeix.

L’interventor va emetre un informe suspensiu amb reparament que va fer aturar el procediment de contractació. L’únic òrgan competent que podia aixecar aquest reparament era l'òrgan originari, és a dir, l’alcalde. Un cop aixecat aquest reparament, es podria elevar al ple per tal que es pugués debatre i en el cas d’aprovació, es compartiria la responsabilitat entre els membres del consistori que s’han compromès.

Al ple del mes de desembre la CUP vam manifestar la possibilitat de continuar treballant per fer possible la contractació d’aquestes persones entomant la responsabilitat legal corresponent en el cas hipotètic que hi hagués algun requeriment (cosa que no ha passat en cap ajuntament des de que s’accepten aquestes subvencions des de l’administració pública) i es va desestimar amb el greuge que això va comportar a les persones proposades per la contractació. 

La interpretació de la normativa per part de l’equip de Govern dibuixa la línia política d’aquest nou consistori de l’Ajuntament de Manlleu, sense tenir en compte la història de vida de les persones a les que s’havia fet un precontracte laboral i que no van tenir la voluntat i la valentia de materialitzar.

L’Ajuntament de Manlleu va tenir l’oportunitat de capgirar la situació de quatre persones que s’havien proposat després de tot el treball fet amb les entitats i amb les tècniques del mateix ajuntament. Degut a la deixadesa per part de l’equip de govern per acabar materialitzant aquests contractes, les persones candidates ja no han pogut optar a cap altra contractació que no sigui la sol·licitada inicialment.

La cursa d’obstacles té un preu molt alt en les persones que havien estat proposades, han passat per un procés de preocupació per la seva situació administrativa a un procés d’esperança, per acabar caient en la desesperança d’haver perdut l’oportunitat de regularitzar la seva situació. Tota aquesta vivència acaba sent una font de tristesa i dolor per tornar a iniciar el camí d’un calvari que els pot comportar ansietat, angoixa i que té efectes greus per la seva salut.

Des de la CUP Manlleu creiem que la manca de voluntat política ha fet perdre l’oportunitat a aquestes ciutadanes de poder regularitzar la seva situació i obrir-los una porta per millorar les condicions de vida. Creiem que l’errònia interpretació de la llei que regula aquesta subvenció fa evident la línia política de l’equip de govern de l’Ajuntament de Manlleu, que no ha estat a l’alçada i no ha tingut la valentia suficient per ajudar a qui més ho necessita. Cal recordar que només dos ajuntaments han renunciat a les subvencions, l’Ajuntament de Manlleu i el de Badalona.

De vegades les fronteres no estan fetes de pedra sinó de paper i de la voluntat i la valentia per dur a terme polítiques que facilitin una vida digne per viure unes vides segures que protegeixin a les persones facilitant la igualtat d’oportunitats reals de cara al futur. 

Montse Rabionet
Assemblea de la CUP Manlleu
23 de febrer 2024