Comunicat de la CUP Manlleu valorant la situació política actual

Uns dies després de que aquest poble fes efectiu el Referèndum d’autodeterminació i en previsió dels dies intensos que vindran, des de la Candidatura d’Unitat Popular de Manlleu volem fer extensiva a tota la població de Manlleu una valoració del moment polític que vivim des de la perspectiva local:

PRIMER: Volem començar posant de manifest la gran tasca que arreu del país estan realitzant els Comitès de Defensa del Referèndum ja que l’autoorganització popular va ser clau i determinant per aconseguir celebrar el Referèndum. Quan l’Estat ens mostrava la seva cara més fosca, aquest poble va respondre ensenyant la cara més digne tot desbordant-lo mitjançant la desobediència civil no-violenta.

A Manlleu van ser centenars les persones que durant tot el cap de setmana van fer guàrdia als col·legis electorals i que especialment el diumenge 1 d’octubre van protegir cada un dels espais de votació, des de la matinada fins havent acabat el recompte, per tal de garantir en tot moment el dret a vot de totes les manlleuenques i manlleuencs. A tothom que ho va fer possible, moltes gràcies!

El dimarts 3 d’octubre de nou el poble va ser el protagonista, desbordant les places i carrers i aturant el país mitjançant una de les vagues generals més massives que recordem a casa nostra. En la mateixa lògica, els propers dies, la capacitat de mobilització d’aquest poble serà clau per tal d’aconseguir implementar el resultat sorgit del referèndum, contrarestant la previsible repressió de l'Estat, per això animem a tota la població a continuar activa i implicada en la defensa dels drets polítics i socials.

SEGON: Rebutgem contundentment la repressió exercida pels cossos de seguretat de l’Estat espanyol, que va ser emparada pel PP i que va comptar amb la complicitat de Ciudadanos i del PSOE/PSC. Així mateix ens solidaritzem amb les prop de 900 persones agredides pel simple fet de defensar un dret bàsic i fonamental com és el dret a l’autodeterminació. A totes elles els desitgem una ràpida recuperació.

TERCER: Volem fer un reconeixement a la important tasca que va desenvolupar el grup de gent que va conformar l’administració electoral de Manlleu i així mateix reconèixer la bona voluntat i predisposició de l’Alcalde a poder treballar conjuntament diferents aspectes relacionats amb el referèndum per tal de garantir-ne el correcte desenvolupament. Des de la CUP ens seguim posant a disposició de l’equip de govern en tot allò que tingui relació amb la implementació dels resultats del referèndum i en fer efectiva la independència d’aquesta part dels Països Catalans.

QUART: Ens reiterem en alguns dels arguments que ja vàrem fer públics el novembre del 2016 a través d’un comunicat on argumentàvem la preocupació que ens suposava que el PSC entrés a l’equip de govern de l’Ajuntament de Manlleu. Un partit que a nivell nacional està avalant la repressió que estem vivint i que a Manlleu s’ha mostrat, no només contrari, sinó molt hostil a qualsevol pas que hagi fet aquest Ajuntament en la línia de fer efectiu el dret a l’autodeterminació del nostre poble.

Aprofitem per recordar també, com ja hem manifestat en altres ocasions, que quan fa mesos, hi va haver ocasió de valorar quins punts de trobada i possibilitats d’acord hi podia haver amb Esquerra Manlleu, el plantejament de la CUP sempre va ser el de no tancar-nos a res ni posar límits, però posar sempre el model de Manlleu que defensem, el programa polític i el nostre codi ètic damunt la taula per mesurar quin grau de coincidència i marge de col·laboració hi podia haver. Discrepem dels pactes basats en intercanviar estabilitat a canvi d’unes determinades regidories i quotes de poder, com es va fer amb el PSC.

CINQUÈ: Tal com hem denunciat en diverses ocasions, considerem mancada d’ètica la situació de transfuguisme que s’ha donat a l’equip de govern per part de la regidora Maite Gallifa. Des de la CUP no compartim la justificació que els darrers mesos s’ha donat per part d’Esquerra i del PSC segons la qual no es tractava d’un cas de transfuguisme perquè la incorporació de la regidora a l’equip de govern no era determinant per tenir majoria absoluta. Tot i discrepar d’aquesta justificació, volem fer evident que amb la recent sortida de l’equip de govern de la regidora de MÉS, Dolors Collell, el cas de transfuguisme ara sí que és determinant per tal que el govern conservi la majoria absoluta. Ho considerem èticament inacceptable.

Per acabar, volem recordar que som on som també, gràcies a totes aquelles i aquells que ens han precedit en la lluita en condicions molt pitjors. A totes elles els devem estar a l'alçada del moment històric que estem vivint. Ànims a totes i a tots, ens veiem als carrers!

9 d’octubre de 2017. Manlleu, Països Catalans.