Comunicat: la Devesa és de totes i tots, recuperem-la!

Comunicat en relació a la situació de l'accés a la Devesa, que es troba tancada al pas des de fa 16 mesos per unes tanques construïdes irregularment. 

Ja fa 16 mesos que la Devesa, un tresor natural del nostre poble, està tancada i barrada per unes tanques instal·lades pel propietari dels terrenys que impedeixen a les manlleuenques i manlleuencs accedir-hi i poder gaudir de l’idíl·lic entorn natural que l’envolta. Unes tanques que es van construir sense llicència d’obres i vulnerant les lleis i directives que marquen que els cinc primers metres de qualsevol ribera són de servitud i han de ser d’accés públic.

Durant el mes de febrer d’aquest any, l’Equip de Govern de l’Ajuntament va anunciar un “pacte amistós” verbal amb el propietari dels terrenys, a través del qual s’acordava que s’obriria el pas a la Devesa a canvi que des del consistori municipal es fessin les obres d’adequació del camí i de senyalització de la zona destinada al bestiar que hi pastura. Quatre mesos més tard i fetes les obres de millora, finançades amb diners públics, el propietari es segueix negant a obrir el pas del camí que porta a la Devesa i es mostra enrocat amb demandes inacceptables i insultants com la voluntat de condicionar futurs planejaments urbanístics, la condonació d'impostos municipals o reservar-se el dret a tornar a tancar la devesa en qualsevol moment.

Davant de tot això, des de la CUP Manlleu volem fer les següents consideracions:

  • Entenem com a intolerable l’actitud del propietari dels terrenys, que manté segrestat un dels racons naturals més assenyalats i preuats de Manlleu.
  • Denunciem la tebiesa i manca de celeritat de l’Ajuntament de Manlleu a l’hora de gestionar aquest conflicte entre interessos privats i col·lectius.
  • Denunciem la manca de responsabilitat de l’Equip de Govern, el qual va portar a terme unes obres finançades amb recursos de l’erari públic sense tenir cap document legal signat que obligués a l’obertura del camí. Ara, el camí està arreglat i segueix tancat. Demanem que es faci públic el cost d’aquestes obres.
  • Reclamem a l’ACA que s’acceleri el procés d’atermenament pendent, el qual blindaria tota la zona de servitud i accés públic.

Així mateix, pel que fa a la situació de la Devesa durant els darrers anys, manifestem que:

  • Denunciem l’alteració il·lícita de la llera del Ter que va tenir lloc temps ha, elevant artificialment la riba i eliminant el braç del riu que circulava per l’interior de la Devesa, propiciant així l’ocupació indeguda del que era una illa fluvial.
  • Denunciem igualment la inacció i la tolerància sobre aquests fets consumats, de totes les administracions competents al llarg de tots aquests anys.
  • Denunciem l’autorització de l’explotació ramadera bovina actual en un espai i condicions que provoquen una greu alteració ambiental i paisatgística.

Per acabar, reiterem de nou la nostra preocupació per la situació i reclamem contundència i rapidesa en la resolució del conflicte.

La Devesa és de totes i tots. Recuperem-la!

Després de 16 mesos, seguim exigint l'obertura immediata de l'accés a la Devesa, un dels tresors naturals més importants de Manlleu. Denunciem l'actitud intolerable del propietari dels terrenys, així com la tebiesa i manca de celeritat de l'Equip de Govern de l'Ajuntament a l'hora de gestionar el conflicte.