A debat la defensa del sòl agrícola i el model alimentari de les grans superfícies

El passat divendres 26 de gener, la CUP Manlleu va realitzar un acte obert a l'Espai Rusiñol per posar sobre la taula un debat sorgit arran de l'intent, per part de l'Ajuntament de Manlleu, de requalificar 20.000m2 de sòl agrícola a la zona de El Poquí per tal de construir-hi un nou Mercadona. L'acte va ser conduït per la militant de la CUP Manlleu Lídia Molano, i va comptar amb les intervencions de l'escriptor i activista Gustavo Duch, l'enginyera agrícola i cooperativista Clara Griera, i el gastrònom manlleuenc Pep Palau.

La conversa entre els tres convidats, va aprofundir en les implicacions negatives que comporten projectes especulatius com el del Poquí, i va posar de manifest la necessitat d'avançar cap a un model de sobirania alimentària que vagi en la línia de preservar el sòl agrícola i construir alternatives a les grans superfícies de distribució d'aliments. En aquest sentit, es va assenyalar la importància i la necessitat de desenvolupar polítiques municipals que fomentin la creació d'espais com cooperatives de consum i mercats de proximitat on sigui factible la venda d'aliments de forma directa entre el productor i el consumidor.

Les diferents intervencions del públic també van servir per debatre altres aspectes com l'acumulació de terres per part de pocs propietaris -a Catalunya un 5% dels productors controlen el 54% de sòl cultivable-, fet que en el cas d'Osona és extremadament greu, ja que en molts casos els grans propietaris les acaparen única i exclusivament per abocar-hi els purins generats per la ramaderia porcina intensiva característica de la comarca.