Aportacions de la CUP Manlleu al Ple de desembre

Resum d'algunes de les aportacions de la CUP Manlleu al Ple municipal del 20 de desembre de 2016:

1. Pressupost de l'Ajuntament de Manlleu pel 2017

Aquests són alguns dels arguments que ens varen portar a oposar-nos-hi i a votar-hi en contra:

El procés d’elaboració del pressupost es va realitzar d’esquenes a la població, sense transparència ni mecanismes de participació.

El pressupost té un increment de 622.814 euros que es fien a impostos derivats de més activitat especulativa al municipi. Un model que no compartim i unes previsions molt arriscades segons el propi informe tècnic d'intervenció.

En el context d’emergència social que es troba Manlleu creiem que aquest pressupost no fa tot allò que està al nostre abast per a revertir aquesta situació tot i haver-hi marge d'actuació tant pel que fa als ingressos (aprofundint en la progressivitat fiscal) com en les despeses.

La partida destinada a retribucions dels càrrecs electes té un increment de 118.155 euros (passant de 211.582 euros a 329.737 euros). Uns increments i unes xifres que no ajuden gens a dignificar la política i a entendre-la com a un compromís col·lectiu que tenim totes i tots amb la població.

També vàrem argumentar el nostre vot contrari en base als 2.196.724 euros destinats al retorn al deute sense que s’hagi auditat ni obert un debat a la població sobre el mateix, el desmantellament progressiu que l’Àrea de jovent ha patit els últims anys, o les externalitzacions de serveis que ens costen més diners sense que en tinguem un control democràtic del seu funcionament.

2. Canvi de nomenclatura feixista de tres carrers

El darrer ple municipal de l'Ajuntament de Manlleu també va aprovar el canvi de nom de tres carrers de la ciutat amb connotacions de caire feixista i autoritarista. Es tracta dels carrers Vázquez Mella -ideòleg del nacionalcatolicisme franquista, que passarà a dir-se carrer del Serpent-, el carrer Weyler -general sanguinari de l'exèrcit espanyol, ara serà el carrer del Diamant- i el carrer Casanovas Tona -alcalde franquista de Manlleu, el seu nou nom serà carrer Catalunya-.

Aquests canvis són fruit de la moció per la recuperació de la Memòria Històrica manlleuenca que el grup municipal de la CUP vam presentar el juliol de 2015, i que va ser aprovada per unanimitat, a excepció del PSC, que es va abstenir.

Des de la CUP Manlleu seguirem treballant per la dignitat i la memòria dels centenars de milers de persones represaliades i assassinades pel feixisme.

3. Programa de participació ciutadana del POUM

En aquest punt ens vàrem abstenir, en primer lloc, per tal com s’ha portat el procés fins al moment, on la improvisació ha marcat el dia a dia de les trobades que hem mantingut els diferents partits polítics amb l'equip de Govern. El mes passat es va aprovar l'Avanç de planejament, el punt de partida que servirà per començar a treballar el procés de Participació ciutadana. Aquest Avanç no contempla el model de Manlleu que defensem des de la CUP. Entenem, que per realitzar un procés participatiu ampli i divers, és important que la gent pugui visualitzar diferents plànols dels possibles models de Manlleu a treballar, per comparar i poder tenir un punt de partida de valoració més ampli, i això ara mateix no és així.

Per altra banda, des de la CUP veiem el procés participatiu, com un dels pilars més importants de tota l’elaboració del POUM. És una oportunitat per demostrar la importància de la participació de la gent, i fer que sigui aquesta qui articuli propostes col·lectives per definir el model social, territorial i econòmic que volem per Manlleu. Cal incentivar aquest procés de manera prioritària per tenir una alta participació, ser pedagògics i fer que les propostes que sorgeixin siguin incorporades al POUM final.

4. Moció de suport al Referèndum d'autodeterminació de Catalunya

Un dels aspectes que ens preocupa de la nova composició de l'equip de govern de Manlleu, fruit de l'acord signat amb el PSC, és el compromís de l'Ajuntament amb el procés de ruptura amb l'estat espanyol engegat pel poble català. És evident que el nou soci de govern de l'equip, encapçalat per Àlex Garrido, és bel·ligerant amb les posicions independentistes i els partidaris del dret a decidir, i per aquest motiu la CUP vam presentar una moció per tal de garantir que l'Ajuntament, com a institució pública, recolzés de forma inequívoca el referèndum d'autodeterminació que ha de celebrar-se a Catalunya el setembre de 2017, hi hagi acord o no amb l'estat espanyol.

La moció va ser aprovada malgrat els vots en contra del PSC i l'abstenció del regidor d'ICV, i en conseqüència l'Ajuntament de Manlleu haurà de recolzar, facilitar i fer tot el que sigui del seu abast per tal de fer realitat el referèndum d'autodeterminació de Catalunya.

Veure moció de suport al Referèndum d'autodeterminació de Catalunya

5. Moció per exigir la racionalització dels horaris de la línia de Rodalies R3

També es va presentar la moció per a exigir la racionalització dels horaris de la línia de Rodalies R3 redactada pel col·lectiu “Que no ens fotin el tren”. La CUP hi vàrem votar a favor i vàrem aprofitar per felicitar el col·lectiu per la seva defensa del transport públic com a dret de totes les persones i patrimoni col·lectiu. També per veure el tren com una de les solucions als problemes de congestió, contaminació local, canvi climàtic i dependència energètica exterior. La moció concretament insta al Departament de Territori i Sostenibilitat que faci cas a les seves demandes de racionalització dels horaris, la millora de la coordinació d’horaris entre el tren i els autobusos urbans i interurbans, i l'ajust de quantitat de vehicles o vagons. En definitiva, treballar per un transport públic digne i de qualitat.