Sabies que, a partir d'avui, els lloguers a Manlleu estan regulats per llei?

Dimecres 9 de setembre, el Parlament de Catalunya va aprovar la Proposició de Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. La llei és una nova victòria dels moviments socials en defensa del dret a l’habitatge, que denuncien des de fa anys els desequilibris entre ingressos i preus del lloguer, alhora que batallen per aturar d’una vegada per totes els desnonaments. Novament és la ciutadania organitzada qui pren la iniciativa i conquereix drets socials, a falta que les institucions facin la seva feina.

Aquesta regulació de preus és una mesura de mínims que ha d’anar acompanyada de moltes altres iniciatives i polítiques de garantia de drets socials que assegurin l’accés universal a l’habitatge, augmentin el parc públic i aturin els desnonaments. La llei pretén posar fi a les pujades abusives i desproporcionades en relació als ingressos de les rendes de lloguer.

A Manlleu, el preu del lloguer ha experimentat la mateixa dinàmica que a la resta de Catalunya els darrers anys i es troba entre els municipis amb un mercat d’habitatge tensionat en què la nova legislació té efecte.

El preu mitjà del lloguer a Manlleu en acabar el primer trimestre de 2020 és de 469€ al mes, un 35% més que el 2015, mentre que el salari mínim interprofessional és de 950€ mensuals bruts.

Com afecta aquesta nova normativa als lloguers de Manlleu?

· Els nous contractes per habitatges que ja estaven llogats no podran superar el preu acordat en el contracte anterior.

· Si l’habitatge tenia un preu per sobre de la mitjana de la seva zona, el nou contracte haurà d’abaixar-ne el preu, establin una renda de, com a màxim, el valor que estableix l’índex de preus de la Generalitat.

· Pels habitatges que es posen a lloguer per primera vegada, el preu s’haurà d’ajustar al preu mitjà que marqui l’índex.

· Hi ha excepcions en cas de gran rehabilitació o millores (sempre demostrades), relació de parentiu entre propietari i llogater i altres règims de rendes o situacions en què l’arrendador estigui en una situació vulnerable (sempre que el llogater no ho estigui també).

· No s’aplica en lloguer d’habitatges d’obra nova, fins després de tres anys.

· Estableix un règim sancionador per assegurar-ne el compliment.

L'índex de referència de preus de lloguer es pot consultar a: agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer

Aquesta regulació no ha de comportar la disminució de l’oferta com algunes veus diuen, atès que l’índex de referència està basat en els preus actuals, ja de per sí, preus de mercat que ja suposen importants beneficis per a la propietat.

Manlleu necessita una política d’habitatge valenta que doni resposta a l’emergència que vivim

D’altra banda, les últimes estimacions de l’Ajuntament calculen que a Manlleu hi ha un mínim de 300 habitatges buits, immobles que cal mobilitzar de forma urgent per tal que siguin posats en lloguer social i/o assequible, de manera que tothom pugui accedir a un habitatge de manera digna i segura.

Cal una bona política local d’habitatge basada en la garantia de drets socials que utilitzi totes les mesures legislatives vigents. Malauradament, l’Equip de Govern no està emprant totes les eines de què disposa per manca de voluntat política. La reobertura de l’Oficina Local d’Habitatge és imprescindible i urgent. Així mateix, emplacem el consistori a vetllar pel compliment de la regulació de lloguers al municipi, donant també suport a totes les inquilines que vegin vulnerats els seus drets.

Setembre de 2020
Manlleu, Països Catalans