Debat sobre emergències socials

El passat dijous 9 d’abril el teatre de l’Escola del Puig Agut va acollir la xerrada-debat sobre emergències socials que va organitzar la CUP de Manlleu.

Aquesta va començar amb la Intervenció d’Ismael Dot, membre de la CUP de Manlleu, que va alertar de la preocupant situació que es viu a Manlleu pel que fa a la situació social de gran part de la seva població.

En aquet sentit va explicar que a Manlleu, sols un 1% de la població acumula 20% de la riquesa acumulada a tot el municipi, que hi ha fins a 1.300 pisos buits i que fins a 547 famílies ja han fet ús de Sarró per cobrir les necessitats alimentàries bàsiques.

El Politòleg Eloi M. Martínez va posar èmfasi en les causes que han portat a l’actual situació econòmica i social.

En la seva intervenció va qüestionar el paper del mercat de treball com a eina per assignar drets a la ciutadania i va recordar que l’anomenat “estat del benestar” va sorgir del pacte resultant d’una lluita de classes on els obrers i obreres en van sortir vençuts.

Per altra banda, va recordar la discriminació laboral que pateix la dona i les dificultats que té la gent jove o gent migrada per trobar feina.

Finalment Emma Giné va explicar la seva experiència com a membre de l’Obra Social de la PAH a Sabadell. En aquest sentit va destacar que més enllà d’aturar desnonaments hi ha un treball menys mediàtic però també molt important com és l’acompanyament a les famílies, les ILP’s, les mocions als ajuntaments o les denúncies a tribunals internacionals.

També va explicar el procés de creació de la PAH de Sabadell, les victòries obtingudes i les dificultats es què s’han trobat fins al moment.

En el torn de debat es va qüestionar el concepte “emergències socials”, ja que no són fets puntuals. També es va evidenciar la dificultat que hi ha a l’hora de trobar dades referents a situacions de pobresa i que sense unes mesures contundents des de l’Ajuntament és molt difícil trobar solucions a problemes d’habitatge.