Aportacions de la CUP al ple de gener

Algunes de les aportacions de la CUP Manlleu al ple municipal del 22 de gener de 2019:

Nova privatització del Govern d'ERC

Una de les propostes de l'ordre del dia del passat ple municipal era la modificació del pressupost municipal per tal d'afegir una despesa de 111.000€ que permetés a l'equip de Govern, encapçalat per Àlex Garrido, privatitzar el servei de neteja de l'escola Pompeu Fabra. Segons l'alcalde, externalitzar la neteja d'aquest equipament era l'única solució possible degut a que les treballadores encarregades d'aquesta tasca estan en una edat pròxima a la jubilació; se les reubicarà en llocs de treball amb menys exigència física, i la neteja del Pompeu Fabra passarà a realitzar-la una empresa privada.

Des de la CUP compartim que es reorganitzi la plantilla per qüestions com aquesta, però trobem del tot inadmissible que el Govern hagi de recórrer a la privatització de serveis per tal de tapar la manca de planificació existent en la gestió dels recursos humans de l'Ajuntament. La CUP sempre hem estat en contra de les privatitzacions, principalment perquè precaritzen els llocs de treball -contractes temporals, salaris baixos, etc- alhora que generen opacitat en el control democràtic dels serveis públics. Però aquest cas és especialment greu ja que malgrat que l'Ajuntament compta amb una plantilla extensa -més de 7,5 milions d'euros de despesa, el 45% del pressupost anual- l'equip de Govern és incapaç de resoldre la problemàtica amb recursos propis, i opta per generar una despesa de 111.000€ més a través d'una empresa privada.

Malgrat que la CUP vam votar-hi en contra, la proposta va quedar aprovada amb els vots de l'equip de Govern (ERC i MES) i el PDECAT.

Biblioteca de Manlleu

Des de la CUP sempre hem defensat que la biblioteca és un servei del tot prioritari per una població com la de Manlleu i que per aquest motiu cal blindar-ne el futur i la seva continuïtat. Aquest ple municipal va aprovar la despesa de 50.609 euros públics per a realitzar millores en el sistema de calefacció de l'edifici del BBVA on actualment hi ha la biblioteca. Considerem una anomalia, i que com a mínim hauria de fer reflexionar tothom, el fet de destinar diners públics a un edifici que és propietat d'una entitat bancària.

Alhora, considerem una falta de transparència que el debat d'aquesta despesa es realitzés sense que ni la població ni els partits polítics coneguem el contingut del nou conveni amb el que l'equip de govern està treballant per tal d'allargar l'estada de la biblioteca a l'edifici actual. Considerem que la solució definitiva passa per trobar els mecanismes que permetin desvincular-nos de l'entitat BBVA i poder assegurar així la continuïtat del servei de la biblioteca en el futur.

La fase d'al·legacions al POUM oberta fins el 25 de març

Al torn de precs i preguntes vam recordar que ja havia començat la fase d’al·legacions del POUM, i per tant, durant 45 dies hàbils tota la documentació estarà en informació pública a la web www.poummanlleu.com i es podran presentar les al·legacions corresponents fins el 25 de març.

Han passat més de tres anys des de l’inici de l’elaboració del POUM i lamentem haver d’afirmar que fins ara s’ha desaprofitat l’oportunitat que teníem damunt la taula per desplegar tot el potencial que aquest procés tenia, involucrant amplis sectors de la població en un objectiu tant ambiciós com és planificar col·lectivament quin Manlleu volem per les properes dues dècades.

Per això, ara que entrem en aquesta nova fase, s’obre una escletxa perquè la gent repensi el POUM i faci les aportacions necessàries per encaminar Manlleu cap a un nou model, centrat en les persones i la sostenibilitat, trencant la lògica imposada que més creixement equival a millor qualitat de vida.