Comunicat d’urgència sobre els desnonaments a Manlleu

Des de la CUP Manlleu volem alertar de la situació de vulnerabilitat existent a famílies de la població i la manca d’eines i de recursos per part de l’Ajuntament de Manlleu per fer-hi front. La situació actual no és puntual ni és un fet aïllat, és la conseqüència directa d’unes polítiques públiques en matèria d’habitatge inexistents durant els setze anys de mandat d’Esquerra Republicana de Catalunya a Manlleu.

El passat divendres, 26 d’octubre, gràcies a la mobilització de la PAH Osona es va aturar un desnonament al Passeig del Puig. El cas concret i l’actuació per part de l’Ajuntament de Manlleu aquell dia volem que serveixin com a toc d’alerta però alhora com a exemple a no seguir per a resoldre situacions realment greus i urgents. Davant l’impagament del lloguer, el jutjat va decidir executar l’ordre de desnonament, malgrat la família, amb quatre menors a càrrec, no tenia cap alternativa habitacional. Per tant, ens trobàvem davant d’una situació de desempara que ni l’Ajuntament ni la Generalitat havien resolt, ja que la família tot i tenir acceptada l'adjudicació d'un pis de protecció oficial continuava, i continua, a l'espera d’aquest habitatge alternatiu per culpa de la falta d'habitatge social a Manlleu.

Davant d'això l'Ajuntament de Manlleu i l'equip de govern d'ERC i MES van decidir actuar de la següent forma:

- Pressionar la PAH Osona tot demanant no generar tensió ni pressió des del carrer, malgrat que aquell mateix dia no es podia assegurar sostre a quatre menors.

- No es va oferir cap mediació des de Serveis Socials durant l’intent dels advocats dels propietaris d’executar el desnonament, al contrari, es va enviar una patrulla policial per vigilar la situació. Aquests en cap moment van interactuar amb els membres de la PAH Osona concentrats ni van fer cap actuació.

Davant d’aquesta situació, la CUP Manlleu vol recordar un seguit d’acords incomplerts per part de l’Ajuntament de Manlleu i també recordar la situació habitacional existent:

- El febrer de l’any 2014 el ple municipal va aprovar una moció de la PAH per a sancionar els grans propietaris amb habitatges permanentment desocupats a Manlleu per tal d’incentivar, així, la mobilització d’aquests habitatges i que se’n garantís la funció social. Gairebé cinc anys després d’aquest acord plenari, l’Ajuntament de Manlleu encara no ha obert ni un sol expedient sancionador. Malgrat les reiterades demandes a l’equip de govern, tampoc s’han aplicat mesures com la cessió obligatòria d’habitatges que contemplava la Llei 24/2015 (una llei guanyada al carrer a través d’una iniciativa legislativa popular i ara parcialment suspesa pel tribunal constitucional) o l’expropiació de l’ús temporal d’habitatges que contempla la Llei 4/2016.

- Estem a les portes d’un nou hivern i caldrà fer front a les situacions de pobresa energètica en què es troben moltes famílies i garantir els subministraments bàsics d’aigua, gas i electricitat a tota la població. Els últims anys l’Ajuntament ha tingut coneixement d’empreses que han efectuat talls de subministraments bàsics a famílies de la nostra població sense haver aplicat el principi de precaució, que les obliga a consultar primer a serveis socials si la família en qüestió es troba en situació d’emergència social, cas en què no poden efectuar el tall de subministrament. Malgrat ser coneixedors d’aquesta situació, l’Ajuntament de Manlleu no ha aplicat encara cap sanció a aquestes empreses com estableix la Llei. Davant d’aquesta situació, el maig passat el ple va aprovar una moció de la CUP amb el compromís de sancionar aquestes situacions.

- La dada més actualitzada de què disposa l’Ajuntament de Manlleu és que actualment hi ha 1.591 habitatges buits, majoritàriament en mans de grans propietaris, és a dir immobiliàries o entitats financeres. Calen mesures urgents per a mobilitzar aquests habitatges buits.

Finalment, des de la CUP Manlleu emplacem l’Ajuntament de Manlleu a:

1. Solucionar la situació de la família del Passeig del Puig que actualment continua trobant-se sota l’amenaça de desnonament.

2. A aplicar urgentment polítiques públiques valentes amb l’objectiu de revertir la situació d’emergència social i habitacional que viu Manlleu.

3. A garantir que no s’efectuï cap més tall de subministraments bàsics a famílies de Manlleu que vulneri el principi de precaució. I que si es dona el cas, s’apliquin procediments sancionadors de manera immediata tal i com el ple municipal va acordar.

4. A no criminalitzar les mobilitzacions socials sinó a animar a la població a recolzar-les. Cal que l’Ajuntament denunciï públicament i assenyali les pràctiques de les entitats financeres contràries als drets bàsics de la població de Manlleu.

5. A no externalitzar la gestió ni la prestació d’ajudes a través de programes que encobreixen el paper dels bancs i de les grans fortunes, que lluny de solucionar el problema estructural de l’habitatge i de la pobresa aposten per un model assistencialista, com és el cas del programa “invulnerables” promocionat per la ultraliberal Sor Lucia Caram i La Caixa.

Per acabar, creiem que després de gairebé setze anys de govern d’ERC a Manlleu, cal trencar amb un model de gestió basat en el clientelisme, l’externalització de serveis i l’assistencialisme, d’un equip de govern que no ha tingut voluntat política d’aplicar mesures valentes que contribueixin a millorar les condicions de vida de la població de Manlleu.

Manlleu, 28 d’octubre de 2018