La CUP Manlleu fa públiques 12 propostes per fer front a la crisi generada per la COVID-19 a nivell local

L’assemblea local de la CUP Manlleu fa pública una bateria de 12 propostes urgents per fer front a la crisi generada per la COVID-19. Es tracta d’un conjunt d’idees, mesures i iniciatives aplicables a nivell local per part de l’Ajuntament de Manlleu (la majoria de les quals ja s’han traslladat a l’Equip de Govern) que van en la direcció de garantir que ningú quedi enrere en el context actual d’emergència sanitària, social i econòmica.

L’objectiu de les propostes de la formació de l’Esquerra Independentista és blindar els drets de les classes populars i evitar que la crisi que s’està gestant la paguin les mateixes de sempre. Les 12 propostes són les següents:

1. Cap alumne enrere: garantim l’educació en igualtat de condicions. Cal fer front a les desigualtats que pot generar el retorn en línia al curs escolar després de Setmana Santa. Proposem que l’Ajuntament recuperi l’ús públic de Manlleu Connecta i asseguri  que totes les famílies que no tenen accés a Internet hi puguin accedir. Cal donar resposta a totes les necessitats que es detectin a partir de la diagnosi que s’està fent. Cap infant sense el material i equip necessaris, que cap alumne quedi enrere!

2. Cap persona és il·legal. Cal garantir sempre l’atenció a les persones excloses socialment per les lleis d’estrangeria, i més en la situació en què ens trobem.

3. La crisi és sanitària, no de seguretat. Rebutgem la presència de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Manlleu. Volem uns carrers lliures de repressió on la solidaritat veïnal, el suport mutu i l'organització popular ens serveixin per sortir d'aquesta crisi sanitària i social. Així mateix, entenem que és innecessari que la Policia Local recorri els carrers de Manlleu amb les sirenes enceses cada dia pels volts de les 8 del vespre.

4. Respectem els drets religiosos de tota la població. Cal garantir que les persones que practiquen religions diferents a la catòlica puguin acomiadar els difunts d’acord amb els seus rituals, si cal facilitant el trasllat a un cementiri adequat a les seves creences.

5. Defensem els drets laborals. Proposem que la recuperació d’hores de les persones que treballen a l’Ajuntament es faci sempre respectant els drets laborals i que es garanteixin en tot moment les mesures de protecció necessàries per aquelles treballadores municipals que mantenen la seva activitat.

6. Recuperem els mercats ambulants i la venda de productes frescos i de proximitat. Són un espai essencial per a la venda de productes locals, ecològics i de proximitat. Pensem que no s’haurien d’haver suspès, ja que no impliquen un risc major que les grans superfícies, les quals han seguit obertes en tot moment.

7. Posem la sanitat privada al servei de l’interès públic sense indemnitzacions. Demanem que els llits hospitalaris de gestió privada de l’Hospital Sant Jaume i la Residència Aura es posin al servei del sistema públic. És imprescindible avançar en aquesta direcció per garantir l’atenció sanitària universal.

8. Garantim el dret dels infants confinats en habitatges petits a esbargir-se. Proposem estudiar que es permeti sortir a esbargir-se una estona al dia a aquelles famílies que no tenen gaire espai a casa durant el confinament, sobretot pensant en els infants que hi viuen. El confinament està influït per les diferències socials.

9. Habitatge per a totes. Donem suport a la vaga de llogateres que impulsa el moviment en defensa del dret a l’habitatge. Desnonaments ni ara ni mai. L’Ajuntament ha d’assegurar el manteniment de l’habitatge de totes aquelles persones que no puguin fer front a les despeses.

10. Combatem les violències masclistes. Amb el confinament, la violència masclista no s’atura. És més, moltes dones es troben recloses amb l’agressor, cosa que provoca que les agressions augmentin. L’aïllament dificulta demanar ajuda i la violència queda invisibilitzada. Davant la crisi: suport mutu, solidaritat i feminisme! Cal reforçar el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ara i sempre.

11. Garantim l’accés universal a l’aigua. Les fonts públiques es troben tancades com a mesura de prevenció per evitar el contagi de la COVID-19. Cal garantir que tothom tingui un comptador a casa. Exigim a SOREA l’aplicació, com a mínim, de bonificacions en les factures de l’aigua en el context d’emergència en què ens trobem. Cap tall de subministraments bàsics a les famílies vulnerables mentre s’allargui la situació actual.

12. Fomentem l’autoorganització popular, la solidaritat i el suport mutu. Posem en valor les xarxes de solidaritat i suport mutu formades per desenes de persones, entitats i col·lectius diversos que estan treballant perquè ningú quedi enrere en aquesta crisi, partint de l’horitzontalitat i el voluntariat. Instem l’Ajuntament de Manlleu a posar totes les facilitats a aquestes iniciatives.

Manlleu, Països Catalans
Dimarts, 7 d’abril de 2020