Més inseguretat social amb la creació del nou dispositiu policial GREIP a Manlleu

La CUP Manlleu creiem que el que l’equip de govern presenta com “un nou model de policia de proximitat” neix ja d’entrada com un nou nyap que no resol les causes dels problemes. Segons el que s’expressa a la premsa el nou model només consisteix en posar en marxa el GREIP amb els objectius d’augmentar la presència policial al carrer, i fomentar el civisme i la convivència a la ciutat per tal de revertir la percepció d’inseguretat. Aquests objectius ja de per sí posen en evidència que la policia pretén usurpar competències que pertoquen a l’àmbit de la comunicació, la dinamització comunitària, l’educació i la sensibilització, sense haver establert cap estructura de coordinació transversal amb la resta d’àrees de l’ajuntament.

Paradoxalment, no s'explicita enlloc que les funcions d’aquest grup siguin reduir els índex de delinqüència, que seria el que li pertoca més pròpiament a la policia. Així, s’estan creant contradiccions alarmants quan es creen nous dispositius policials a Manlleu amb l’objectiu de fer una ciutat més segura i amable, només amb òrgans repressius. Aquesta no és la solució sinó que cal donar resposta a les causes socials de forma transversal des de tots els àmbits. Cal un canvi de paradigma en el concepte seguretat per sortir de la visió criminalística a una concepte de seguretat més humana, que asseguri les necessitats bàsiques i de vida de tothom.

Fa unes dies l’Ajuntament de Manlleu organitzava unes xerrades sobre seguretat i convivència, on es feia evident que per tenir una ciutat segura cal fer un treball transversal sobre les causes, que doni resposta a les necessitats bàsiques de la població i que enforteixi la xarxa veïnal i la comunitat. Per tant, destinar agents policials a garantir la sensació d’inseguretat, no és l’objectiu necessari per donar-hi resposta.
Un grup policial creat amb el suposat títol d’Emergències, el que fa és crear més emergències socials i convertir Manlleu en insegur, com s’ha vist amb la seva primera actuació, amb dos desnonaments. Un grup que a més es vesteix amb símbols estètics més propis del cine de Holliwood que de la realitat social i cultural en la que es vol inserir, i fins i tot de la ciutat amable que diu buscar.

Es confon prevenció amb repressió. Tampoc s’ha presentat cap anàlisi objectiu i quantitatiu de la situació de seguretat que justifica la creació d’una unitat com aquesta que té un alt cost econòmic per a l’ajuntament i que no sabem com se n’avaluarà l’eficàcia. Demanem a l’equip de govern que reconsideri la creació, l’enfocament i els objectius d’aquest model i del GREIP de manera urgent.