Ordenances fiscals al ple municipal d'octubre

Algunes de les aportacions de la CUP Manlleu al ple municipal del 30 d'octubre:

ORDENANCES FISCALS

Les ordenances que s'aproven en aquest ple sens dubte tindran influència en l'elaboració del pressupost municipal del proper any. Un 2024 que, com aquest, es preveu convuls a nivell econòmic. Segurament la gestió d’aquest pressupost serà també força convulsa.

L’increment dels preus de l’energia, dels aliments, de les matèries primeres, dels serveis,... farà que la crisi econòmica i social encara sigui més profunda. Això farà necessari augmentar la despesa pública per a garantir els drets socials dels més desfavorits.

Entenem que es planteja una dicotomia:

D’una banda, la dificultat per arribar a final de mes d’una gran part de la població, que fa que no sigui possible un fort increment de les taxes, i de l'altra la necessitat de l’Ajuntament de disposar de més recursos per fer front a les demandes i necessitats de la ciutadania.

Davant d'aquest context ens hauria agradat dir la nostra en la l’elaboració i revisió de les ordenances fiscals i no rebre-les amb una setmana d'antelació on la possibilitat de llegir-les, entendre-les i esmenar-les esdevé una tasca quasi titànica. Esperem que en els propers anys l’equip de govern ens tingui en compte en temes tant rellevants com aquest.

De forma general i entrant en les ordenances, és necessari i possible continuar aplicant criteris de progressivitat fiscal. Hem d’avançar cap a una una fiscalitat més justa de forma que qui més té, més contribueixi. És una qüestió de justícia i equitat.

Respecte a l’IBI creiem que es pot incidir més en la progressivitat.

D'altra banda, discrepem en el recàrrec que s’aplica en l’impost dels habitatges buits. Aquest passa de 2 a 3 anys el termini de l'aplicació. Per nosaltres aquest aspecte és important i és per això que demanarem el nombre d’inspeccions, d’expedients i la quantitat recaptada pel recàrrec sobre aquest habitatges buits. També el nombre d’expedients de bonificacions per posar-los en lloguer. Recordem, tal com es va posar de manifest el passat ple, que a Manlleu tenim un greu problema d’habitatge i aquesta és una de les actuacions polítiques que l’equip de govern pot fer per a contribuir a la millora de la situació.

Voldríem veure doncs un augment en la càrrega impositiva dels habitatges buits i una tasca diferent en aquesta matèria per part de l’equip de govern. Cal posar més esforços en assegurar la imposició d'aquest recàrrec, sobretot entre els grans tenidors.

D’altra banda veiem positiu incentivar la rehabilitació i per tant bonificar els impostos vinculats. Tanmateix trobem excessives les bonificacions a les rehabilitacions fetes al casc antic.

Respecte a les taxes dels Serveis Generals, hi votarem clarament en contra. Sobretot perquè no entenem el criteri de les modificacions, pràcticament totes a l’alça. Ens preocupa que aquests increments puguin impedir que la ciutadania accedeixi als tràmits que, a més, creiem que en gran part haurien de ser gratuïts. 

Sobre els vehicles, tot i que votarem a favor, ens preocupa que les bonificacions sobretot beneficiïn a aquelles persones amb més poder adquisitiu. Malauradament actualment la compra d’un vehicle elèctric no està a l’abast de tothom.

Pel que fa a la taxa per l’estacionament de vehicles, volem alertar i demanar sobre una qüestió. És possible que l’aparcament del mercat municipal, que abans era zona d’estacionament limitat i gratuït, ara sigui de pagament?. Hem visitat la zona i sembla que així és, per contra creiem que al mapa de zones d’estacionament de pagament que s’adjunta a la documentació, no es marca. Podeu aclarir aquesta qüestió?

Votarem a favor de les ordenances de la recollida d'escombraries, creiem que es el sistema més sostenible i des de l’inici hem estat a favor. Demanem dedicar més esforços en fer campanyes informatives, explicant els resultats, tant mediambientals com econòmics. Hem de treballar per reduir escombraries, anar cap al residu zero. Demanem al PSC, que té la regidoria responsable de la gestió dels residus, si continua apostant pel porta a porta. A la campanya electoral va plantejar que faria un referèndum perquè aquest no era el seu model de gestió.

En quant a l’ordenança sobre el servei de subministrament d’aigua, ens remetem a totes les intervencions que hem fet sobre aquest tema. L’aigua és un bé públic de primera necessitat i la seva gestió no pot contribuir a l’enriquiment de cap mena, i menys si està en mans privades. Clarament apostem per una gestió pública, que és possible i permeteria que fos l’Ajuntament qui controlés el servei. Continuem demanant auditar el servei, tant a nivell tècnic com econòmic, per poder analitzar les diferents alternatives i prendre decisions. Que farà l'equip de govern aquest 2024? Votarem en contra d’aquesta ordenança.

MOCIÓ PER GARANTIR EL DRET A L'EMPADRONAMENT A MANLLEU

La CUP Manlleu presentem una moció per garantir el dret a l'empadronament a Manlleu. L'empadronament és l'acte de registrar-se a l'Ajuntament de residència habitual i determina que aquella persona és considerada veïna d'aquella població. Per part de la ciutadania, el padró és una obligació i un dret. Per la seva banda, l’administració té l’obligació de garantir el seu exercici.

El padró és la porta d’accés als serveis bàsics, com l’educació i la sanitat, i és fonamental per garantir els drets de les persones. Així mateix, el padró resulta indispensable per al propi ajuntament per a obtenir les dades reals de les persones que habiten el seu municipi i poder determinar les diferents necessitats i mesures que cal prendre en les polítiques municipals. Les administracions locals tenen l’obligació de proporcionar-lo a tots els seus veïns i veïnes.

En un moment d’emergència social com l’actual, en què s’han aguditzat les desigualtats socials sistèmiques, és més important que mai censar tota la població resident al municipi, sense posar traves que la llei no imposa, a fi que l’Ajuntament pugui desenvolupar polítiques socials eficients i que cap persona es quedi sense empadronar, com a porta d’accés necessària per a assolir els drets socials i civils més elementals.

MOCIÓ DE SUPORT A PALESTINA I CONDEMNA DE LES ACCIONS D'ISRAEL

La CUP Manlleu hem presentat una moció malauradament d’actualitat. La nit del 27 d’octubre, Gaza era un autèntic infern, literalment, l’infern a la terra. Bombes, destrucció i mort a tot arreu. Assistim aquests dies al que sembla la fase final del projecte colonial del sionisme, un projecte que alguns mitjans de comunicació interessadament ens diuen que l’estat d’Israel es defensa, però que això té una data d’inici el 1948 amb la Nakba, la primera neteja ètnica que l’estat d’Israel va fer amb l’ocupació militar.

Recordem que l’estat d’Israel està liderat per un govern ultradretà amb persones que han fet discursos demanant la mort als àrabs, persones que tenen ministeris a l’estat d’Israel, i això és una cosa que fàcilment es pot buscar a l’hemeroteca i es trobarà. El ministre de la guerra, per exemple, és un senyor que ha demanat explícitament acabar amb els àrabs.

No ens estranya que estigui passant el que està passant. L’estat d’Israel porta molts anys vulnerant drets. Hi ha desenes de resolucions internacionals, que els hi demanen tot un seguit d’accions que ni fan ni pensen fer.

Recordem que és un estat que té una ocupació militar, hi ha militars per tot arreu, hi ha càmeres de seguretat a cada cantonada i qualsevol acció que estigui feta per un palestí és absolutament tractada de forma brutal.

A la definició d’apartheid segurament hi trobarem molts elements en comú amb el que està passant a Palestina. Avui precisament es filtrava un document, en el que els serveis secrets d’Israel, els interns, feien saber les quatre fases perquè la franja de Gaza quedi buida de palestins. En aquest sentit, estem davant del que s’anomena una neteja ètnica.

Més enllà de tot allò exposat, hi ha una dada important a data d’avui dels quasi 8.000 morts, quasi la meitat han sigut infants i dones. Com a representants polítics estem connectats a un món, a unes qüestions, que lògicament són locals però també internacionals. Pensem que és bo posicionar-nos i dir-hi la nostra, d’aquí que haguem decidit presentar aquesta moció perquè pensem que també ens pertoca ens aquests moments fer-ho, per una qüestió de dret internacional, però sobretot també, per una qüestió d’humanitat.

PRECS I PREGUNTES

- Pista de gel: L’equip de govern parla de l’adopció de mesures per fer front a la crisi climàtica, preguntem doncs si la pista de gel serà el model de l’equip de govern pels propers quatre anys. La pista de gel segurament és un d’aquells aspectes que valgui la pena repensar. Però si ens creiem realment el tema de la crisi climàtica possiblement necessitem fer una volta al tema de la pista de gel.

- Polítiques de jovent: Ens preocupen les polítiques de joventut, pensem que és una assignatura bastant pendent a Manlleu. Si que durant els últims anys la transversalitat, sembla que més o menys ho ha anat aguantant tot, però realment a nivell del que serien locals de jovent, dotació de persones que hi treballen, projectes i polítiques que van endavant, pensem que hi ha molt camí a recórrer. Creiem que l’equip de govern cal que es posi les piles en polítiques de joventut. Un cop més estenem la mà per si convé. Hi ha municipis de referència, per exemple Palafrugell, municipi molt similar al nostre, on realment tenen unes polítiques de joventut, sostingudes pel govern municipal, molt interessants.

- Habitatge desnonaments: Cal que l’oficina d’habitatge faci més mediació amb els petits tenidors. En els desnonaments la policia local no hi ha de ser a fer funcions de policia judicial. Demanem que als desnonaments on hi ha menors, hi haurien de ser presents els serveis socials per poder intervenir. Sabem quants desnonaments hi ha hagut en el que va d’any? i quants se’n preveuen fins a final d’any? com és que no fem servir les programes Reallotgem i 60/40 de la Generalitat?

- Atermenament Devesa: Fa anys que hi ha el compromís de l’ACA de fer l’atermenament de la Devesa per saber quin és l’espai de domini públic. En quin punt estem?